Падот на крвниот притисок е честа појава во текот на жешките денови и кардиолог вели дека ова помага!

Докторот Дејан Симеуновиќ, кардиолог, зборуваше за проблемите поради топлината и подвлече дека нема никој на кој, во денешно време, не му пречи топлината.

Тој исто така предупреди на падот на крвниот притисок што често се случува во текот на летото и објасни што да прави во тој случај.

Кому најмногу му пречи топлината?

Advertisement

„Морам да нагласам дека живееме во чудни времиња, изложени сме на вир усни инф екции, атмосферски промени … Никој не е заштитен и ова е одлично предупредување за нас да се грижиме за нашето здравје.

Кога станува збор за топлината, топлината создава проширување на крвните садови, и честопати „Во топлината, има пад на притисокот, ние повеќе се потиме и организмот има разни механизми со кои се обидува да се одбрани. Секој е индивидуа за себе, така што не секој организам се брани исто“, рече тој.

Кога ќе се намали притисокот или ќе се разболиме од топлината, што треба да правиме?

„Најчесто се среќаваме со проблеми, дури и кај здрави луѓе, како што се замор, слабост, палпитации и прескокнување на срцето, гушење и отекување на нозете.

Основно е да се следи притисокот, знаеме дека е нормално од 110 до 60 , до 130 со 80, ова се границите ќе има пад на притисокот поради топлината, ако го измерите помалку од 100 на 60, земете што е можно повеќе течност, легнете и кренете ги нозете така што да бидат на повисоко ниво од горниот дел од телото, така што крвта е насочена кон мозокот.

„Ако забележиме дополнителни симптоми, како што се срцеви проблеми, чувство на слабост, прободување во градите, треба веднаш да контактираме со лекар“, рече тој.

„За време на овој период, треба да внесете што е можно повеќе течност, да направите основен внатрешен преглед, лабораторија, ЕКГ … Тогаш специјалистите треба да испраќаат дополнителни податоци доколку постои сомневање за болест“, рече кардиологот.

Ако често сте уморни, ви недостасува енергија и ви се врти во главата, тогаш веројатно имате хипотензија или низок крвен притисок.

Висината на крвниот притисок е главно генетски предиспонирана. Затоа не е ретко некои луѓе целиот нивен живот да имаат низок притисок, односно оној што е понизок од 120 со 80. Проблемите со нискиот крвен притисок се најчесто поврзани со наглите температурни разлики и промените од ладно во топло време.

Што сѐ треба да знаете за нискиот крвен притисок и неговото регулирање?

„Топлината предизвикува ширење на крвните садови, па крвта бега во периферните делови на телото и притисокот дополнително паѓа.

Потоа се јавуваат симптоми како поспаност, безволие, нестабилност, губење рамнотежа, главоболка и расеаност – што може да биде многу непријатно.

Посебно треба да внимаваат постарите лица кои поради нискиот крвен притисок паѓаат и можат сериозно да се повредат“, вели д-р Мирјана Лапчевиќ.

Нискиот притисок почесто го имаат жените, посебно оние во средните години (30-ти, 40-ти и 50-ти) и ним им се советува да водат сметка за исхраната и да не држат строги диети.

Хипотензијата може да се јави и како последица на дехидратацијата, депресијата, кардиоваскуларните бол ести и бактериските инфе кции. Симптомите на нискиот крвен притисок најчесто настануваат поради послабата циркулација.

„Нискиот крвен притисок може да се регулира со внесување доволни количини течности и сол. Солта помага водата да се задржи во организмот.

Корисно е да се напиете една чаша црно вино пред ручек и една пред вечера, бидејќи црното вино е богато со флавоноиди и е добар антиоксиданс, па се користи и како лек за хипо тензијата.

Треба да се внесуваат што повеќе пијалаци: Вода, не премногу засладени сокови, солени супи и чорби“, советува д-р Лапчевич.

Оние кои имаат низок крвен притисок можат да ги намалат симптомите со еден умерено ладен туш по спиење. Исто така, притисокот е најнизок во првиот час после јадење, но овој проблем се намалува ако јадете почесто, а помали оброци.

Advertisement