Обидете се прво да го подигнете притисокот. Но, ако тоа не помогне, ако заедно со падот на крвниот притисок чувствувате несвестица или вртоглавица, веднаш повикајте брза помош

Докторката Ивана Стефановиќ од Итната помош даде совет, откри кога итно да се обратите на лекар. Еве што помага кога притисокот паѓа! Високиот или нискиот крвен притисок е многу чест проблем и може да има многу причини, рече таа.

Меѓу нив се промените на температурата и неправилната исхрана, како и земање терапија која може да влијае на притисокот, поради што е важно да се консултирате со лекар за лековите, за да не предизвикуваат непријатност.

„ Ако страдате од хипертензија и веќе земате некоја терапија, притисокот може да се намали како резултат на земањето на лекот “, рече таа.

Advertisement

„Но, штом падне притисокот, треба да јадете нешто солено. Пијте вкусна супа или грицки, што сакате. Обидете се прво да го зголемите притисокот. Но, ако тоа не помогне, ако се чувствувате несвестица или вртоглавица заедно со пад на крвниот притисок , веднаш повикајте брза помош“, изјави д-р Стефановиќ.

Advertisement