Обрнете големо внимание на столот, бидејќи тоа може да ви го спаси животот.

Столот е тема за која многу луѓе не сакаат да зборуваат. Сепак, само еден поглед на голема столица може да ви го спаси животот, бидејќи лекарите предупредуваат на главниот симптом на ракот на дебелото црево.

Американското здружение за рак проценува дека до крајот на годината ќе има повеќе од сто илјади нови случаи на рак на дебелото црево, а раното откривање е клучно за излекувањето. Значи, ако забележите крв во столицата, време е да посетите лекар.

„И мажите и жените имаат приближно 5 проценти ризик од развој на овој тип на рак во нивниот живот. За жал, на многу луѓе често им се дијагностицира само кога болеста напредува и почнала да се шири. За некои, таа се открива рано во форма на преканцерозни израстоци или полипи, кои можат полесно да се отстранат и третираат отколку ракот кој веќе напреднал и почнал да се шири“, вели Јагдиш Кубчандани, професор кој истакнува дека главниот проблем со ракот на дебелото црево е тоа што луѓето често немаат никакви симптоми. .

Advertisement

„Или луѓето можат да имаат симптоми само кога ракот веќе се проширил, или симптомите не се специфични за ракот на дебелото црево, па може да предизвикаат тревога, а личноста можеби нема ни да има рак на дебелото црево“, додава професорот.

„Ракот на дебелото црево често нема никакви рани знаци, но кога ќе се појави, тоа е типична промена во навиките на дебелото црево, како што се нови тешкотии или напрегање за движење на дебелото црево или многу поретки столици, крв во столицата или необјаснето губење на тежината. Дали пациентот ќе ги развие овие или други симптоми многу зависи од тоа каде се наоѓа ракот, без разлика дали е на почетокот на дебелото црево, во ректумот или некаде помеѓу. Треба да се напомене дека овие знаци не секогаш укажуваат на присуство на рак, но треба да послужи како предупредување што сигнализира потреба од понатамошна евалуација“, објасни тој.

Да потсетиме, на оваа тема во Прва зборуваше д-р Ненад Мијалковиќ, кој апелираше луѓето да бидат одговорни за своето здравје.

„Кој ќе наполни 50 години, нека знае дека треба да направи колоноскопија, ако нема ништо, ќе биде мирен во наредните пет години, а ако има полип, ќе му го извадат и ќе се спаси од рак на дебелото црево. Полип секогаш е аларм за некој проблем.

Од полипи обично предизвикуваат рак од прв, втор и трет степен, а ако го отстраните полипот, сте го излекувале тој човек. Затоа скринингот е многу добар, најдоброто нешто за превенција“, објасни докторот во емисијата.

Advertisement