Не е се како што изгледа.

Кај нашиот народ одамна постои верување дека кога бубамара ќе ни падне на дланка, тој ден ќе имаме среќа .

Постојат интересни стари верувања на кои слепо им се верува во сите делови на светот. Зборуваме за некои секојдневни појави кои, доколку ги забележите, можат да укажат на среќата што ве очекува многу наскоро .

Штурец – Доколку случајно се појави штурец во ваша близина, обрнете големо внимание бидејќи во блиска иднина ве очекува многу пријатен и среќен настан.

Advertisement

Бубамара – таа симболизира среќа и благосостојба насекаде во светот. Тоа не е без причина. Постои верување дека ако мала бубамара слета на болен човек, тоа е знак дека тој наскоро ќе оздрави.

Dragonfly – секогаш најавува некаква промена во вашиот живот, и е симбол на мудрост, храброст, чистота, хармонија и сила. Исто така, овој инсект претставува повторно раѓање и регенерација во многу култури. Доколку случајно видите вилинско коњче некаде во природа, обрнете внимание, бидејќи ви носи среќа.

Желад – Се смета дека желадот ​​ги спречува ударите на гром бидејќи е плод на дабово дрво, а дабот е дрво посветено на Тор, митскиот бог на молњите и громот.

Свиња – нема да верувате, но ова животно во некои култури симболизира среќа, па дури и богатство, пријателство, трпение и искреност.

Желка – според верувањето, во древната кинеска митологија, желката е свето животно, односно едно од четирите свети животни (покрај змејот, еднорогот и фениксот). Симболизира среќа, долговечност, мудрост и издржливост. Старите Кинези цврсто верувале дека желката ги чува во себе големите тајни на небото и земјата.

Advertisement