Немојте да се изненадите ако вашата мачка покаже интерес за корпата со овошје што седи на вашата кујна.

Сите знаеме што велат за мачките и љубопитноста. Прашањето е: дали е безбедно на мачките да им се дава овошје за јадење? Имено, мачките по природа се месојади, што значи дека немаат потреба да јадат овошје. Покрај тоа, излегува дека тие не можат да ја вкусат сладоста на овошјето, бидејќи нивните јазици немаат рецептори за сладок вкус. Накратко: според експертите, некои овошја се безбедни, додека други можат да бидат многу опасни.
Какви плодови можат да јадат мачките?

Овошјето што е безбедно за мачките вклучува јаболка, банани, боровинки, дињи, јагоди и лубеници без семки. Исто така, омилените летни задоволства како малини, капини и брусница се на таа листа. Кога станува збор за хранење со овошје на вашата мачка, се препорачува да и понудите помала количина исечена на многу мали парчиња.

Исто така, треба да се прави умерено, бидејќи промената на исхраната може да доведе до повраќање и дијареа.

Advertisement

Дали има некаква корист од хранењето мачка со овошје?

Примарната придобивка од хранењето со овошје на вашата мачка е всушност тоа што е забавно да споделите чинија со вкусни летни задоволства со вашето домашно милениче. Покрај тоа, овошјето е еден вид на задоволство што може да ги замени комерцијалните производи за мачки, што е добро за мачки со прекумерна тежина.

Повторно, се смета дека комерцијалната храна за мачки ги покрива сите нутритивни потреби на овие топчиња, така што нема потреба да се додава овошје во приказната.
Овошје кои не се безбедни за мачки

Што е со другите видови овошје кога се во прашање мачките? Според експертите, се препорачува да се држите до горенаведените овошја. Особено е важно никогаш да не им давате на мачките цреши, грозје или суво грозје, бидејќи овие плодови се токсични за нив. Тие можат да предизвикаат оштетување на бубрезите кај мачките и да доведат до смрт.

Цитрусните овошја како лимони, лимети и портокали исто така не се дозволени, бидејќи предизвикуваат варење и можат да го загрозат централниот нервен систем на мачката.

Advertisement