Многу голем број луѓе не знаат да се смеат. На крајот на краиштата, нема што да се „знае“. Тоа е подарок и не се учи. Ќе научите само ако се превоспитувате, ако се развиете на подобро и ги надминете грдите инстинкти на вашиот карактер.

За смеата пред се е потребна искреност, а има ли искреност кај луѓето? За смеата е потребна невиност, а луѓето најчесто злонамерно се смеат! Искрената и безопасна смеа значи радост и дали во денешно време има радост кај луѓето и дали луѓето можат да бидат среќни?

Човечката радост е неговата највидлива особина која најмногу го издава. Не можете да сретнете еден лик долго време, но штом човек се насмее барем еднаш, искрено, веднаш ќе ви се покаже целиот лик.

Само човек со многу висок и многу среќен развој може да биде весел, и да ги заразува другите, односно неодоливо и љубезно весел. Не зборувам за неговиот ментален развој, туку за неговиот карактер, за целиот човек.

Advertisement

На тој начин, ако сакате да видите некоја личност и да ја запознаете неговата душа, не го гледајте како молчи или зборува или плаче, туку гледајте го кога се смее. Ако добро се смее, знајте дека е добар човек.

Намерно ја снимив оваа долга тирада од смеа овде, и на штета на зборувањето, бидејќи сметам дека тоа е еден од моите најсериозни согледувања во животот.

Фјодор Достоевски

Извор: успешна

Advertisement