Баба ми се справи со високиот крвен притисок на изненадувачки начин

Оралната хигиена може да влијае на крвниот притисок кај постарите жени, покажува американска студија цитирана од веб-страницата Healthday. Со возраста, бактериите се формираат во устата, што создава зголемен ризик од висок крвен притисок, според истражувачите од Универзитетот во Бафало, Њујорк.

Студијата опфатила 1.215 жени во текот на една деценија. Волонтерите биле на возраст меѓу 53 и 81 година, а на почетокот на студијата биле подложени на стоматолошки преглед кој вклучувал орални примероци. Тие беа анализирани за да се утврди составот на оралниот микробиом.

Во текот на студијата, на 735 жени им бил дијагностициран висок крвен притисок. Научниците откриле дека 15 орални бактерии придонесуваат за оваа состојба. Во повеќето случаи, повеќе изобилство значи поголем ризик од висок крвен притисок, но пет бактерии се поврзани со намален ризик. Сепак, истражувачкиот тим предводен од Мајкл Ламонт не можеше да ја утврди причината. Експертите сугерираат дека тоа може да биде поврзано со производството на азотен оксид. „Некои од бактериите што живеат во нашата уста се нејзиниот извор“, објаснува тој.

Advertisement

Азотниот оксид помага да се релаксираат крвните садови и да се регулира крвниот притисок. Ова го остава отворено прашањето како сите други бактерии можат да влијаат на крвниот притисок. Според Ламонт, добрата орална хигиена – секојдневно миење заби, користење конец и редовни стоматолошки прегледи – може да помогне во одржувањето на нормалниот крвен притисок.

Advertisement