Антрополог кој го проучувал овој ритуал истакна дека ваквата церемонија е можност за семејни собири.

– Тоа е евокација на нов заеднички живот, трансформација за мртвите повторно да ги доживеат животните радости. Но, што е најважно, Фамадихана е чин на љубов – вели антропологот Морис Блох.

Тој опишува дека на секои две до седум години, семејството одржува голема прослава на гробиштата во криптата на нивните предци, каде што посмртните останки на мртвите се ексхумираат, се завиткуваат во фина свила, се посипуваат со вино или парфем и се носат на општествени церемонии.

Тој тврди дека таканареченото превртување на коските во овој обичај се смета за витален елемент во одржувањето на врските со почитуваните предци, кои сè уште играат многу реална улога во секојдневниот живот.

Advertisement

Антропологот Блох понатаму вели дека овој обичај е особено карактеристичен за луѓето што живеат во Мадагаскар и дека тој не изградил начин на живот околу смртта – во сушните зимски месеци се одржуваат церемонии фамадихана, познати како „превртување на коските“. во разни градови и села.во спомен на покојникот.

Еден човек опиша како всушност изгледала церемонијата откако присуствувал на неа.

– Дојдов очекувајќи ги најстрашните церемонии, но наместо тоа најдов екстремна форма на обожавање на саканите што засекогаш ќе го промени мојот поглед на животот и смртта – рече тој.

Обичајот се заснова на верувањето дека духовите на мртвите не се приклучуваат на светот на предците додека телото целосно не се распадне, а дотогаш духот на покојникот сè уште останува и може да комуницира со живите. Сè додека не исчезнат засекогаш, прославите на Фамадихана се начин да ги опсипете со љубов и наклонетост кон нив.

Смртта не е тажна прилика за многу луѓе кои го практикуваат ова, туку време за славење. Се верува дека предците, како и сите, ја ценат навистина добрата забава, особено онаа што се одвива во нивна чест.

Како изгледа копањето и превртувањето на коските?

Членовите на семејството се враќаат во својот роден град каде и да живеат за да присуствуваат на оваа церемонија на гробиштата. Кога ќе се соберат сите, труповите внимателно се извлекуваат од гробницата или криптата и се завиткуваат во сламени душеци. Групи луѓе креваат трупови над нивните глави и ги носат, пред да ги положат рамо до рамо на земја за да се исчистат и облекуваат.

Нивната исушена погребна облека потоа се отстранува од нивните трупови, а телата се облечени во свежа свилена облека. Жените кои имаат проблеми со зачнувањето ќе земат делови од старата прекривка на предците и ќе ги стават под нивните душеци или дури и ќе ги изедат за да предизвикаат бременост.

Танцувајте со мртвите:

По облекувањето на покојникот се организира голема забава со музика, а потоа членовите на семејството танцуваат со телата. За некои тоа е можност да се пренесе семејна вест на починатиот и да се побара нивниот благослов, за други време е да се сетат и да раскажуваат приказни за починатите.

Кога фестивалот ќе заврши, телата мора да се вратат во гробницата бидејќи сонцето полека се повлекува над хоризонтот. Тие беа повторно погребани заедно со подароци во форма на пари и алкохол и ставени наопаку за да се затвори циклусот на животот и смртта. По последното ритуално чистење, гробницата веднаш се затвора.

Ритуалите покажуваат одредена сличност со ритуалот Ма’нене што го изведува Тана Тораја во Јужен Сулевси, фестивал на кој членовите на семејството откопуваат мумифицирани тела, ги мијат, ги облекуваат во свежа облека и шетаат низ селото.

Патеписецот Хилари Бред, која присуствуваше на прославите на Фамадихана, рече дека ова е уникатен фестивал.

– Во нашата култура не постои механизам кој би обезбедил години по нивното заминување да продолжиме да се сеќаваме на загинатите. Да, им оддаваме почит и положуваме цвеќе на нивните гробови, но како осамен чин. Церемонијата на вртење на коските е колективен израз на почит и љубов.

 

Advertisement