Лупањето на срцето, болки во градите, потење… сето тоа се симптоми на „болест“ која сите сме ја имале неколку пати во животот.

Љубов е интензивна емоција која предизвикува и психолошки и физички промени.
Многу луѓе ги мешаат љубовта и занесот, што се два поими. Љубовта подразбира посветеност и тоа е многу подлабока емоција, додека заљубувањето се случува без ние да влијаеме на тоа.

Физичките промени за време на заљубувањето се видливи само за нас, бидејќи ги чувствуваме, како што се стегање во градите и отежнато дишење, честопати ги доведуваат луѓето до најмрачните мисли, а тоа е дека доживеале срцев удар.

Дијагнозата е далеку поблага од самата помисла дека нешто длабоко не е во ред со нашата работа, но не е едноставна. Други физички знаци на заљубување вклучуваат прекумерно потење, зголемено ниво на стрес и анксиозност.

Advertisement

Интересен факт е дека тие познати „флип-апостолки“ се всушност карактеристика на анксиозноста. И дека тоа е всушност многу непријатно чувство. Приказната секогаш има две страни, така што оваа има и позитивна и поубава страна што не тера да ја сакаме целата ситуација.

Чувството на заљубување настанува под влијание на допаминот, т.н „хормонална среќа“. Овој хормон и неговото лачење доведуваат до отсуство на сетила, па некои луѓе можат да се чувствуваат ранливи и емотивни со него.

Познатиот експерт Џон Готман тврди дека постојат три фази на заљубување – страст, привлечност и приврзаност.

Заљубувањето започнува со тоа што таа личност прво ќе ви го окупира умот. Не само што сте опседнати со неа, туку и ја идеализирате.

Кога ќе започне таа фаза на идеализирање на таа личност, вашата полоша фаза на стегање во градите, потење…
Следната фаза во која се префрлате е чувството на подлабока поврзаност, сакате да ја зацврстите вашата врска, станувате свесни за насоката во која сте сакате вашата врска да оди.

Не постои правило кога една фаза завршува, а настанува друга бидејќи понекогаш е можно да се помине низ сите овие фази за многу кратко време, како на пример една недела, и да се воспостави силна физичка и емоционална врска со таа личност.

Advertisement