Лесковачката скара е позната како најдобра во Србија и кај нас во Македонија, но многу луѓе продаваат плескавици под ова име и не го оправдуваат квалитетот

Ако навистина сакате вистински бургер, најдобро е сами да го направите.

Состојки: Потребно ни е говедско месо, од предните делови, таканаречено предно стебло, делови од вратот, рамењата, рамениците, лопатката со додавање на одреден процент на лој, но не каков било лој, туку лој од бубрег.

Подготовка: Прво се меле на крупно ренде, па меленото месо се чува најмалку 12 до 24 часа на температура од нула до четири степени. Потоа, има уште едно мелење на пофино тркало за мелење. Кога ќе се сомеле и замесите, месото се остава да отстои околу еден час, а може да стои и подолго.

Advertisement

Вистинската лесковачка плескавица тежи од 180 до 200 грама и не е без кромид. Кромидот е важен бидејќи дава специфичен вкус и вкус на плескавицата.

Кромидот не се пржи или пече, само омекнува. Месото се пече осум минути на температура од 160 степени.

Advertisement