Едноставна вежба за проширени вени помага да се намали притисокот кај отечените нозе!

Отекувањето на нозете предизвикува собирање на прекумерна количина течност во ткивата, а медицински овие отоци се нарекуваат едем.

Колку е сериозен отокот проверете сами со притискање на отеченото место со прстот – ако вовлекувањето остане повеќе од неколку секунди, време е да се реши проблемот.

Најмалку што можете да направите за себе е да вежбате малку – дури и додека работите, особено ако треба да стоите или да седите долго време.

Advertisement

Многумина ќе речат дека немаат услови за тоа, но запомнете ја старата лекција – ако не најдете време за вашето здравје, ќе мора да најдете време да бидете болни.

Почетна, лесна и многу ефикасна вежба е поместување на стапалото од зглобот на глуждот. Ако стоите, направете ја оваа вежба така што ќе се качите на прстите, а потоа надолу по петиците. Повторете ја оваа вежба онолку пати колку што е потребно за броење до 60.

Ако седите, треба да ги исправите нозете до колената и да работите со стапалата, затегнувајќи ги прстите и вратете ги во првобитната положба, како да шиете на античка машина.

Ова се едноставни вежби кои ќе направат крвта да тече во „правилна“ насока и ќе помогнат да се намали оптоварувањето на вените.

Кога ќе се вратите од работа, одвојте пет минути за себе и легнете на подот или на поцврст душек, на грб, а потоа кренете ги нозете и потпрете ги на ѕидот.

Advertisement