Возачите често се обраќаат до стручни лица за помош со своите автомобили, додека постарите и поискусните возачи се повеќе се обраќаат кон советите од помладите возачи за да им помогнат да решат некои проблеми и да им ги олеснат проблемите при возењето.

За подобро управување со возењето и непредвидените ситуации, ви пренесуваме неколку корисни совети.

Користете ја преградата за ракавици како фрижидер

Во многу понови автомобили, преградата за ракавици е одличен додаток. Постои можност да пропуштите ладен воздух и таму да замрзнете некоја храна или да изладите пијалоци и сендвичи.

Advertisement

На секој од нас ни се случило други возачи додека возиме да ни посочат дека гумата ни е дупната затоа што е скината. Најпрактичното нешто што треба да направите е да ставите шајка во пукнатината што ќе ја одржи гумата во релативно добра состојба додека не стигнете до механичарот.

Добијте антифриз и вода за вашиот автомобил

Кога деновите се топли, многу луѓе сакаат да заштедат на антифриз, па ги мијат прозорците со вода. Треба да знаете дека во студените денови шишето со вода во вашиот автомобил може да замрзне, па дури и да пукне. Некои возачи користат антифриз ноќе кога температурата паѓа под нулата, а во текот на денот кога температурата е над нулата течноста почнува да мириса. Измешајте антифриз со дестилирана вода во сооднос 3:1 и искористете ја смесата.

Истурете го маслото во автомобилот со помош на шрафцигер

Ако се плашите да не се истури масло на автомобилот, истурете го прецизното масло со шрафцигер. Ќе биде полесно да се исчисти маслото од шрафцигерот подоцна отколку да се собере маслото во автомобилот.

Ново нешто што крадците го прават по патиштата

Ако гумата е дупната со клинец. Тој останува во него и ја затвара дупката. Од друга страна, крадците сега користат цевка која е шуплива и не дозволува возачите да возат долго време со ваква гума. Тие ги поставуваат овие уреди во темни и напуштени области, а потоа ги тераат возачите да ограбат.

Додека возачот ја менува гумата, крадците ги земаат работите од автомобилот и возачот е ограбен пред да сфати што се случува.

ЗАТОА ВНИМАВАЈТЕ НА ОВИЕ СОВЕТИ! СПОДЕЛЕТЕ ГИ СО ВАПИТЕ ПРИЈАТЕЛИ!

Advertisement