Терминот „црвена буква“ се заснова на традиција, а се поврзува со големите празници кои во календарот се обележани со црвени букви. На тој ден човек најчесто се пости, ништо не прави и се оди во црква.
Православна црква има вкупно 38 празници, плус 49 седмици, кои се испечатени со црвени бројки и букви.

– Не работи денес, свети Илија ќе те изгори. Црвената буква е, утре ќе ја завршиме таа работа… – вакви и слични реченици се вообичаени кај нас. Црвената буква во календарот се почитува од религиозни причини, но и затоа што луѓето уживаат во празниците.

А модерниот црковен календар е полн со црвени букви. Секоја недела е црвена буква, плус големите 12 Господови празници и големите светци кои се обележани со црвена буква.

Црвената буква во календарот значи голем празник или голем светец. Точно е дека сите светци се големи пред Бога, но на овие празници црквата сака да му покаже на народот дека ова се големи празници кога народот треба да поминува време во молитва во црква (и во семејството – мала црква), каде што христијаните научи доблесен живот..

Advertisement

Секој ден кој во календарот е впишан како црвена буква, според црковното правило е неработен. На тој ден христијаните одат во црква на света богослужба, се водат сериозни и побожни разговори во врска со празникот, а вообичаената работа не се врши на терен, работилница или на кое било друго работно место.

Одредени денови во текот на една календарска година црквата посветувала значајни настани од животот на Спасителот и на големите светители, а тие денови биле запишани со црвено во православниот календар. Тоа се верски празници и на тој ден православните христијани слават, односно не работат.

Во куќата се извршуваат само неопходни задолженија – подготовка на храна и сл. Секако, од оваа обврска се ослободени оние кои работат во државни фирми, каде што секогаш работат во текот на неделата, но по пристигнувањето дома треба да слават, односно да изостават дел од работата што ја вршат дома.

За денот на својата крштена слава, секој работник има право да земе слободен ден и тој ден да го посвети во мир, со семејството, на својата слава и празник.

Advertisement