Повремените грчеви во прстите не мора да бидат проблем, но доколку се чести, треба да се побара помош.

Честите грчеви во стапалата може да бидат знак за посложени здравствени проблеми поврзани со циркулаторниот или централниот нервен систем, а ако грчевите станале чести и ви пречат во секојдневниот живот, тогаш навистина е најдобро да побарате помош за да ја видите причината – препорачува специјалист за рехабилитација Чарлс Ким од Центарот за рехабилитација Лангон во Њујорк.

Според него, поттик за грчеви во прстите и стапалата може да биде претераното вежбање, односно предолгата активност, но не се исклучени лошите животни навики како дехидрација, недостаток на минерали, особено калиум, калциум и магнезиум.

Ким објасни дека кога сме премногу активни и многу се потиме, телото и мускулите ги губат потребните минерали, што предизвикува контракции. Сепак, специјалистот вели дека има уште една причина која нема многу врска со губењето на важни минерали, туку е поврзана со помал проток на крв во стапалата – кога носиме несоодветни и тесни чевли долго време.

Advertisement

Проблемот често е поврзан со нашата возраст, бидејќи луѓето, особено оние постари од 50 години, веќе имаат многу ослабени коски поради недостаток на калциум, а мускулите потоа ја губат еластичноста, па мора да работат повеќе за да можат да ја одржат цело тело, пишува „Превенција“.

Иако се покажа дека дури и зголемениот внес на магнезиум нема да направи значителна разлика, сепак постојат неколку трикови кои можат да го спречат проблемот и значително да го ублажат.

Носете соодветни, удобни обувки

Можеби овие денови сте оделе подолго во чевли кои не ви биле многу удобни, па дури и нормално е прстите на нозете да ви се виткаат неколку пати.

Хидратација

Advertisement