Чувствителноста на модринки може да има повеќе причини

Понекогаш тоа е резултат на индивидуална предиспозиција на телото, на пример, кревкоста на крвните садови и нивната подложност на оштетување. Во такви ситуации, проблемот може да биде тешко да се поправи, иако промената на исхраната и начинот на живот може да помогне донекаде.

Анемија

Често се нарекува болест, но треба да се сфати како симптом. Анемија е кога нивото на црвените крвни зрнца и нивниот хемоглобин паѓаат под одредено ниво. Тоа може да биде резултат на болест во развој, но почесто е резултат на занемарување на начинот на живот – и ако не се лекува, доведува до развој на посериозни здравствени состојби.

Advertisement

Во зависност од нивото на концентрација на хемоглобин, анемијата се дели на блага, умерена, тешка и опасна по живот. Најчест случај е блага анемија – обично поради недостаток на железо. Постојат неколку симптоми на анемија, вкл. хроничен замор, несвестица, бледа кожа, темни кругови под очите и светли модринки од слаби удари.

Нарушувања на коагулацијата на крвта

Тие можат да бидат во форма на нарушувања на крварење или тромбоемболични нарушувања. Главните симптоми се чести, продолжено крварење и продолжен процес на згрутчување на крвта. Крварењето може да се појави од тривијални причини, како што е иритација на непцата со четка за заби додека ги четкате забите, гребете или инјектирате.

Како резултат на тоа, релативно често се појавуваат модринки на телото. Кај жените постои и проблем со обилната менструација. Хеморагичната дијатеза е резултат на нарушувања на различни крвни компоненти или елементи на циркулаторниот систем. Изворот на проблемот може да биде, на пример, дефекти во структурата на крвните садови или недостаток на тромбоцити одговорни за процесот на згрутчување. Овие фактори, пак, може да бидат резултат на различни патолошки промени, употреба на одредени лекови (на пр. стероиди) или лош начин на живот.

Од друга страна, тромбоемболичните нарушувања се манифестираат со прекумерно згрутчување на крвта и склоност кон згрутчување во крвните садови. Тие можат да бидат резултат на, на пример, длабока венска тромбоза или панкреатитис.

Тромбоцитопенија

Недостаток на тромбоцити, односно тромбоцити – клетки одговорни за правилниот тек на процесот на згрутчување на крвта. Кога се повредени, тромбоцитите формираат згрутчување заедно со црвените крвни зрнца за да го запрат крварењето.

Ако бројот на тромбоцити е премногу низок, може да почувствувате вознемирувачки здравствени симптоми како што се лесни модринки, крварење од носот, крварење на непцата, потешкотии со запирање на крварење од раната и крв во столицата и урината. Тромбоцитопенијата не е болест сама по себе, но е вознемирувачки симптом кој може да укаже на сериозни медицински состојби како леукемија или откажување на бубрезите.

Секако, во случаи на тешки заболувања, има и голем број пропратни симптоми, па затоа не треба да паничите поради тоа што ќе забележите премногу модрици на телото. Тромбоцитопенија може да биде резултат на недостаток на витамин Б12. Потоа се препорачува промена на исхраната или суплементација.

Цироза на црниот дроб

Тешка болест која првенствено ги погодува долгорочните алкохоличари. Може да биде предизвикана и од дејство на други токсични материи, како што се одредени лекови, како и вирусен хепатитис, автоимуни болести или наследни болести. Тоа е хронично и доведува до неповратно оштетување на црниот дроб. Во текот на болеста, овој орган се подложува на фиброза, што на крајот може да придонесе за развој на туморот. Процесот на болеста често не дава специфични симптоми, па цирозата може да остане неоткриена долго време. Симптомите кои може да укажуваат на проблеми со црниот дроб вклучуваат губење на апетит, губење на тежината, варење, болка под десното ребро и летаргија.

Бубрежна инсуфициенција

Бубрезите се еден од најподложените органи во нашето тело. Тие постојано ја филтрираат крвта, ја чистат од штетни материи, ги отстрануваат метаболните производи и вишокот на одредени микронутриенти, вкл. натриум, присутен во големи количини во нашата „солена“ исхрана. Кога бубрезите почнуваат да се разболуваат, како црниот дроб, тие првично покажуваат малку симптоми и симптомите се неспецифични.

Тоа се должи, меѓу другото, и на фактот што бубрезите влијаат на функционирањето на целиот организам и нивната лоша состојба се рефлектира и на многу други органи. Една од промените кои треба да ни го привлечат вниманието е појавата на темни кругови, кои можат да бидат придружени со отекување на очните капаци. Проблемите со бубрезите неизбежно се поврзани со уринарни нарушувања. Може да дојде и до отекување на нозете поради задржување на водата во телото, како и пулмонален едем кој се манифестира со отежнато дишење. Видови,

Advertisement