За време на високи температури веројатно едвај чекате да влезете во разладена просторија, а сигурно користите клима и дома и на работа.

Експертот Марк Редик, кој е и еден од авторите на книгата „Советник за спиење“, вели дека користењето на клима уредот не е најдобрата можна опција додека спиеме. Според него, тоа може да биде лошо за оние кои страдаат од астма. Истото важи и за користење на вентилатор додека спијат.

– На многу луѓе вентилаторот, особено оној на таванот, им помага да заспијат, но воопшто не е добар бидејќи може да предизвика алергиски напад и суви очи – вели тој.

Ова, секако, важи и за користење на климата во текот на ноќта, па советот на Редко е добро да ја изладите просторијата пред спиење, а потоа да ја исклучите климата или да ја оставите во друга просторија.

Advertisement

Марк потсетува дека, покрај алергиските напади и проблемите со сувите очи и слузницата на носот, може да се појават и други проблеми, како што се вкочанетост и болки во грбот.

Секако важно е и редовното чистење на клима уредите и вентилаторите, а една од работите на која предупредува овој експерт е сувата кожа како резултат на постојаното користење на клима уредите, пренесува Б92.

„Кога тој воздух дува долго и често, кожата се суши. Лосионите и кремите ќе помогнат, но не ако тоа стане навика во текот на целото лето – објасни тој.

Наместо клима уреди и вентилатори, експертите го советуваат следново

– Подесете ги ролетните, исцртајте ги завесите, но внимавајте да имате некои во светла боја, бидејќи темните бои ќе привлечат топлина. Туширајте се често и хидрирајте се со ладна вода. Избегнувајте алкохол, кофеин и пијалоци со висока концентрација на шеќер – ова е советот на експертите.

Advertisement