Дали знаете да препознаете љубов и дали љубовта е неопходна во бракот? Прочитајте како дури и во античка Грција луѓето имале слични искуства како денес.

Еден ден Платон го прашал својот учител:

– Што е љубов? Како можам да ја најдам?

Наставникот одговорил:

Advertisement

– Пред вас е огромно поле со пченица. Движете се напред без вртење и изберете само едно стебленце. Ако го најдете најубавото стебло, тогаш сте ја нашле љубовта.

Платон тргна напред и брзо се врати со празни раце, без да зеде ниту едно стебленце. Наставникот го прашал:

– Зошто не зедовте стебленца?

Платон одговорил:

– Затоа што можев да гласам само еднаш, но не можев да се вратам. Го најдов најубавото стебло но не знаев дали има подобро пред мене па не го избрав. Како што одев напред, сфатив дека стеблата што ги видов не беа толку добри како претходните, па на крајот не избрав ниту едно.

Учителот му рекол:

– Тоа е љубов.

Следниот ден Платон го праша учителот:

– Што е брак? Како можам да го најдам?

Наставникот му одговори вака:

– Пред вас е бујна шума. Движете се напред без да се вртите и соборете само едно дрво. Ако го најдете највисокото дрво, сте нашле брак.

Платон тргна напред и по кратко време се врати со дрво. Дрвото не беше ниту бујно ниту високо. Тоа беше само обично дрво.

Наставникот го прашал:

„Зошто исечете толку обично дрво?

Платон одговорил:

– Поради моето претходно искуство. Одев на половина пат низ шумата. Овој пат го видов дрвото и почувствував дека не е толку лошо, па го исеков и го зедов. Не сакав да ја пропуштам можноста.

Тогаш учителот му рече:

-Тоа е твој брак.

Advertisement