За операцијата на третиот крајник зборуваше д-р Бранимир Несторовиќ.

Педијатарот-пулмолог и алерголог д-р Бранимир Несторовиќ зборуваше за својата нова книга, која, како што вели, има многу малку истражена епифиза (шишарка) и нејзините функции.

Д-р Несторовиќ одговараше и на прашањата на гледачите кои се приклучија на програмата во живо, барајќи совет за нивните здравствени проблеми.

Така се огласи една гледачка по име Виолета која побара совет за нејзината шестгодишна ќерка која треба да го оперира третиот крајник. Она што ја интересираше е дали операцијата е неопходна или може да чекаат да се исуши распетието.

Advertisement

Операција на крајниците е доста дискутабилна работа. Од шестата година детето почнува спонтано да се намалува и практично целосно се губи со пубертетот. Ако воопшто е потребна операција, тоа е во случај кога има прекини во дишењето за време на спиењето. Ова е случај кога детето страшно ‘рчи, се бори за воздух. А потоа во еден момент застанува 10, 15, 20 секунди – вели д-р Несторовиќ и додава:

– Во тој случај потребна е операција, бидејќи овие прекини се лоши за срцето и другите органи. Она што може да биде проблем е тоа што кога го оперирате третиот крајник, а тој никогаш не може целосно да се отстрани, може да хипертрофира и тогаш не сте направиле ништо. Овие нови методи се подобри сега, каде што се намалува, се пробива со ласер и само малку се „смалува“.

Професорот Несторовиќ исто така нагласува што е важно да се прави пред секоја операција.

– Пред секоја операција треба да се прават алергиски тестови. Бидејќи половина од овие случаи на зголемени крајници се всушност проблем на алергии во носот. Ако човек има алергии, тогаш операцијата е бесмислена, тогаш ништо не сте направиле – заклучил тој.

Advertisement