Новото истражување идентификуваше можен несакан ефект од пиење три или повеќе шолји кафе на ден, а се чини дека консумирањето на тој голем дел од омилениот пијалок може да ги оштети вашите бубрези.

Додека многу луѓе, кога консумираат кафе, обично размислуваат за тоа колку време ќе им треба да се разбудат и да добијат дополнителна енергија, тие ретко размислуваат за ефектот што го има тоа врз телото.

Сепак, новото истражување покажува дека би можеле да доживеете бројни изненадувачки несакани ефекти ако пиете кафе секој ден – некои добро, а некои не толку добри. Всушност, една нова студија покажа дека пиењето три или повеќе шолји кафе на ден може да ги оштети вашите бубрези.

Студијата, која неодамна беше објавена во JAMA Network Open, опфати 1.180 возрасни лица на возраст меѓу 18 и 45 години кои имале нетретирана хипертензија од 1 фаза (висок крвен притисок).

Advertisement

Додека студијата траеше приближно 16 години, секој од учесниците беше проверуван за време на следење што се случи во период од седум и пол години. Во тоа време, авторите на студијата бараа хиперфилтрација (стапка на гломеруларна филтрација која се смета за повисока од нормалната), албуминурија (премногу албумин во урината) и хипертензија – сите вообичаени знаци на бубрежна дисфункција и бубрежна болест.

Гледајќи ги резултатите, тие прво забележале дека варијантата на генот CIP1A2 rs762551 е присутна кај околу половина од учесниците, што значи дека нивните тела не го метаболизираат кофеинот толку брзо како што вообичаено би го метаболизирале.

Тие исто така откриле дека оние кои побавно го метаболизираат кофеинот имале 2,7 пати поголема веројатност да доживеат дисфункција на бубрезите ако пијат три или повеќе шолји кафе секој ден. Поточно, тие имале 2,5 пати поголема веројатност да имаат хиперфилтрација, 2,7 пати поголема веројатност да развијат албуминурија и 2,8 пати поголема веројатност да доживеат хипертензија.

„Ова конкретно го вклучува кофеинот како компонента во кафето што може да ги оштети бубрезите“, рече др. Сара Махдави, водечки автор на студијата и истражувач во Одделот за заедница и семејна медицина на Универзитетот во Торонто, според Medical News Today.

Advertisement