Таквата желба за благо не е безопасна.

Кога жените имаат огромна желба за слатки тоа постојано го припишуваат на ПМС, но што се случува со деновите кога не сме под влијание на хормоните?

Лекарите веруваат дека кога желбата за храна не стивнува, тоа може да укажува на одредено нарушување во организмот. Доколку и вие имате постојана желба за слатки, внимавајте, можеби не е лошо да се консултирате со лекар.

Болести кои предизвикуваат желба за јаглехидрати се:

Advertisement

Остеохондроза

Настанува ситуација кога артериите кои носат крв до мозокот „се заглавуваат“ и кога мозокот поради некоја причина не прима гликоза – во овој случај има голема потреба од шеќер и јаглехидрати.

Дијабетес

Кога станува збор за оваа болест, луѓето секогаш бараат слатки и секогаш има малку шеќер околу нив. Зошто? Луѓето со дијабетес знаат дека им треба повеќе шеќер за да произведат количество инсулин што нивното тело не го обезбедува, а кое им е потребно за да ја апсорбира гликозата.

Гастроинтестинални проблеми

Зголемена желба за слатки може да се појави и ако имате проблеми со цревата. Во овој случај, зголемената киселост, варење, надуеност, запек и други проблеми можат да влијаат на нашето тело да бара слатки во прекумерни количини.

Алкохолизам

За да свариме мала доза алкохол потребна ни е гликоза, а за да се одвива тој процес треба да јадеме слатка храна и намирници. Значи, ако ви се случи да јадете премногу слатки, можеби не е лоша идеја да го намалите алкохолот.

И покрај тоа, многу е важно да го намалите внесот на шеќер.

Не заборавајте прво да го посетите вашиот лекар ако го имате ова нарушување, но исто така не заборавајте дека желбата за шеќер може да биде предизвикана од замор и недостаток на енергија.

Advertisement