Можеме ли да јадеме сланина за појадок или вечера? Колку е здрав и дали од него добиваме холестерол?

Македонците се народ кој обожава сланина и чија традиција вклучува јадења кои содржат свинска маст . Но, колку е здрава сланината и како таа влијае на нашето здравје?

Една од причините зошто сланината е толку нездрава е солта. Пред сушењето, сланината треба да се потопува во сол 7 дена, по што се пуши. Сланината што ја купуваме во продавница не е со ист квалитет како сланината што, можеби, ќе ја исуши дедо ти, па двата производи не можат ни да се споредат.

Ако ја сушите сланината за себе, тогаш веројатно ќе обрнете внимание на тоа дека е најквалитетното месо сушено и преработено по сите здравствени стандарди.

Advertisement

Друг проблематичен предмет сланина за многумина е маснотиите. Сланина се состои од околу 50% мононезаситени масти. Тоа е истата масна киселина која се наоѓа во маслиновото масло, па затоа генерално се смета за „здраво срце“.

Ако ги отфрлиме мастите и солта, сепак имаме холестерол.

Научниците сега велат дека холестеролот од сланината претставува многу мал процент од холестеролот што се наоѓа во крвта.

Иако високиот внес на заситени масти може да зголеми одредени фактори на ризик за срцеви заболувања, студиите не успеаја да најдат конзистентна врска помеѓу внесот на заситени масти и срцевите заболувања.

Свинското месо е богато со многу хранливи материи, вклучувајќи протеини и неколку витамини. Истото важи и за сланината.

Сепак, се е до количината. Сланината ќе ви биде здрава доколку ја консумирате во ограничени количини. Тајната е во рамнотежата.

Advertisement