Дали спиете со или без чорапи, боси? Наизглед обичен избор, но психолозите велат дека оваа одлука кажува многу за нас, но и за состојбата на нашиот организам.

Вие што спиете со чорапи

Спијачите во чорапи постојано чувствуваат дека им е ладно, иако температурата во нивната спална соба кажува поинаку. Никогаш не легнуваат боси, без разлика дали е пролет или зима.

Зад таа навика може да стои дебелината на кожата, односно нивната тенка кожа или нивниот бавен метаболизам.

Advertisement

Но, има и психолошки причини. Луѓето кои не можат да спијат без чорапи на нозе имаат силна потреба другите да ги заштитат, удобноста им е многу важна и лесно воспоставуваат долги и цврсти врски.

Тие се нежни и најсреќни се во нечии прегратки. Да споделиш простор за живеење со некого? За нив е големо задоволство.

Ти што си легнуваш боси

Спиењето со чорапи на нозе е невозможна мисија за овие луѓе. Секогаш кога ги носат, премногу се топли во нив и не можат да заспијат. Ова може да укаже на брз метаболизам, добра циркулација и подебела кожа.

Од друга страна, психолошките, нивната навика да спијат боси го кажува следново за нив: независни се, но сакаат да ги штитат другите. Го сакаат „нивниот личен простор“ и ги пуштаат другите само кога се расположени за дружење. Тие се многу искрени и искрени. Сакаат предизвици, а за оние ретки луѓе кои ги пуштаат во својот живот, подготвени се на се, само за да се чувствуваат добро, пишува BrightSide.

Advertisement