Салих Ѓелиловиќ е земјоделец кој има 72 години, но има и голема волја и желба за живот. На својот имот одгледува се што може, а нешто што го привлече вниманието е одгледувањето шипинка од која направил магична напивка за многу болести.

Многу луѓе веројатно би биле изненадени, но одгледувањето шипинки може да биде многу профитабилен бизнис, пишува YouTube каналот Srednja Bosna Danas.

Меѓународно познато како шипинка, кучешка роза, дива роза, шипинка, е грмушесто растение кое припаѓа на големото семејство рози. Шипурак е грмушесто растение кое расте до три метри во висина, а пред да вроди со плод, цвета со светло розеви или чисто бели едноставни цветови кои не наликуваат на цветот на хибридна роза на која сме навикнати. На нашите простори успеваат нешто повеќе од 20 сорти на дива роза-роза и затоа е широко распространета и прилагодена на различни природни услови.

Многу приспособливо растение и успева речиси насекаде во низинските и планинските области во влажни или суви области покрај реките во планините.

Advertisement

Така, можете да го најдете насекаде, но неговите плодови често се недоволно искористени и покрај сите негови здравствени и хранливи придобивки. Во последниве години, знаењето за важноста на шипинките се менува, па се повеќе се прилагодува на комерцијалното производство.

Со други зборови, многу фармери одгледуваат шипки и заработуваат значителен приход од овошјето.

Жив доказ за тоа е седумдесет и двегодишниот Салих Ѓелиловиќ од Централна Босна, кој на својата земја има засадено голем број шипинки, домати, зелка, разновиден зеленчук и овошје.

Со органска храна од сопствената пченица што ја одгледува, ги храни и своите кокошки, од кои има над 100.

Ѓелиловиќ детално објасни како изгледа одгледувањето шипка и колкав профит може да донесе.

„Оваа година родот на шипинка е поквалитетен од лани. Нема дамки, нема ништо. Исто така е многу поголем од лани. Благодарение на што? Не знам ни самиот. Ги пуштив кокошките прошетајте малку оваа година и нема инсектите, они ги јадат, можеби затоа“, објасни Ѓелиловиќ.

Тој рече дека квалитетот на неговата шипка е многу добар и природен и дека има и други начини да се внесе во организмот ова многу здраво растение, богато со витамин Ц, освен преку чај, кој е најчест принцип.

“Квалитетот на моите шипинки е одличен. Сето тоа е природно и непрскано. Затоа многу луѓе доаѓаат да ми ги купат шипките и да направат џем од нив. Минатата година продадов педесет проценти од родот на граѓаните. Наплаќав две марки за килограм, а пазарот се движеше помеѓу два и пол и три. Пет килограми се доволни за четиричлено семејство, за да има џем цела година. Исто така, и јас го правам тоа, се конзумира наутро две лажички со вода многу е здраво ми го потврдија тоа докторите Чист витамин Ц необработен.Имам 72 години и до сега не сум испил ниту една таблета во мојот живот, без лекови“, објасни фармерот.

Салих со едноставна пресметка докажа дека и заработката од шипинки може да се исплати.

– На површина од 10 ари родот може да биде и до 600 килограми, а ако се претпостави дека цената е 30 марки, добивката е 18.000 марки или околу 9.000 евра – вели Салих.

Покрај тоа што може да заработи многу пари од својата работа, Салих ужива и во прекрасната средина на природата, зеленилото и чистотата и во повеќе од чист воздух, на кој може само да му позавиди, а да не зборуваме за избегнатиот стрес кој е во градовите и во поголемите средини неизбежна појава.

Advertisement