Билката дебела Мара е позната уште со називите “дебелец” и “алпската роза”. Растението лесно се развива и може да се одгледува и во саксија. Лисјата содржат голема количина на сок кој поседува моќно антивоспалително, а исто така и антибактериско дејство.

Еве за што помагаат листовите на дебелата Мара:

Против жуљеви

Ако имате жуљеви, пред спиење направете си топла бања на нозете – ставете во водата 1 лажиче обична сода бикарбона. По 15 минути исушете ги нозете и ставете ливчиња дебелец. Прицврстете ги со нешто ливчињата и останете со нив во текот на целата ноќ.

Advertisement

При рани и изгореници

За побрзо да зараснат раните и изгорениците по кожата, врз нив ставете листови дебела Мара. Се разбира, мора прво да го отстраните горниот слој на растението. Менувајте ги ливчињата низ неколку часа.

При воспаление и болки во ушите

Ако ви мачат ушни болки, капнете неколку капки свеж сок од билката во нив. Направете ја постапката по 2 пати на ден.

Advertisement