Православна црква денеска го негува споменот на Свети Дионисиј Аеропагит.

Српската православна црква и нејзините верници денеска го слават Свети Дионисиј Ареопагит, христијански светец кој се вбројува како еден од седумдесетте помали апостоли.

Освен дванаесетте големи апостоли кои го познавале Исус и биле негови први ученици, Бог избрал седумдесет други апостоли кои ќе го проповедаат евангелијата и ќе го шират христијанството. Еден од тие „апостоли“ бил светиот свештеномаченик Дионисиј Ареопагит.

Од житието на овој светец пишува дека тој бил грижлив татко и чесен граѓанин на Атина, кого сите го сакале. Работел како судија, а традицијата вели дека бил праведен и никогаш не осудил невин човек . Откако ги слушнал проповедите на апостол Павле, тој бил толку трогнат од нив што сакал да премине од паганство во христијанство. Така станал епископ во Атина и патувал со свети Павле доволно долго за да се сретне со сите други Христови апостоли.

Advertisement

Се верува дека секој кој денес ќе се најде во неволја треба да му се обрати на Свети Дионисиј со оваа молитва:

Откако ја научивте кроткоста и сте разумни во сè, се облековте достојно со блага совест. Ти си пиел од садот на избраниот, тајните на неизреченото, чувајќи ја верата, имајќи добар крај, свештеномаченику Дионисиј: Моли се на Христа Бога, да ги спаси нашите души.

Откако ги слушнал проповедите на апостол Павле, тој бил толку трогнат од нив што сакал да премине од паганство во христијанство. Така станал епископ во Атина и патувал со свети Павле доволно долго за да се сретне со сите други Христови апостоли. По мачеништвото на Павле, Дионисиј отишол во Галија да го проповеда христијанството меѓу варварите, а самиот сакал таква смрт.

Живеел долго – легендата вели дека имал 90 години кога бил фатен и мачен бидејќи не сакал да го одрече Исус. Откако му била отсечена главата, според приказната, паднала пред христијанинот Карула, кој ја сокрил и подоцна со чест ја закопал заедно со остатокот од телото.

Поради стипендијата на овој светител, зад себе оставил голем број списи и писма за верата и христијанскиот живот, денес се смета за заштитник на образованите и благи луѓе кои имаат место за Христа во нивните срца . Според народното верување, важно е само да се има една, недвосмислена, желба во молитвата, а ако е богоугодна и искрена, ќе ви дојде помош.

Advertisement