Лекари, бесребреници и чудотворци. Овие двајца светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имаа голема благодат од Бога да ги лечат луѓето и животните од секоја болест и мака, и тоа со едноставно полагање на рацете врз нив.

За својот труд не бараа никаква награда, од болниот бараа единствено да поверува во Господ Исус Христос. Наследија голем имот, но го раздадоа милостиво на бедните и неволните. Во тоа време во Рим царуваше царот Карин. Пред него гонителите на христијанството ги доведоа овие свети браќа оковани во синџири.

По долго испрашување царот им нареди да се одречат од Христа, а да им принесат жртви на идолите. Но, Козма и Дамјан не само што не го послушаа царот туку уште и му посоветуваа и самиот да отстапи од мртвите идоли и да Го признае единствениот вистински Бог. „Нашиот Бог не е создаден, туку е Создател на сè, а вашите богови се човечки измислици и дела од рацете на уметниците. И да ги немаше уметниците да ви ги направат тие богови, вие не би имале пред што да се поклонувате.“ После чудото извршено над самиот цар – бидејќи чудесно го исцелија од една тешка мака – царот и самиот ја изјави својата вера во Христа и ги пушти браќата во мир.

А тие продолжија да Го слават Господа и да исцелуваат болни, а и самите беа од народот прославувани на сите страни. Им позавиде на славата еден лекар, којшто некогаш им беше учител и под изговор заедно да појдат да берат лековити билки ги однесе в планина, па ги уби со камења. Чесно пострадаа за верата Христова во 284 година. Нивниот спомен остана траен во Црквата на земјата, а душите им се преселија во Царството Божјо, за да живеат вечно во слава и радост.

Advertisement

Според народното верување, денес е добар ден да се молиме за здравје. Исто така, постои верување дека денес е добро да се работи на тешка физичка работа и дека не треба да се излегува од дома освен ако е апсолутно неопходно. Според народното верување, не треба да се работи на голема надморска височина.

Молитвата оди вака:

Избави нè од сите маки и болести, бидејќи од нашиот Господ и Спасител Исус Христос ја примивте изобилната благодат на исцелување, заради цврстата вера, бесплатното лекување и вашето мачеништво. Слушнете нè што се молиме и со Вашето Божјо застапништво, молете Го Христа Бога за православните владетели за здравје, благосостојба, спасение, победа над непријателите и Божји благослов.

А ти, богоугоден, не престанувај да се молиш за оние што ти пристапуваат со вера; дури и ако, поради мноштвото наши гревови, не сме достојни за твојата милост, како вистински имитатори на Божјата љубов кон човештвото, нè натера да донесеме плод достојни за покајание и да дојдеме до вечен одмор, фалејќи го и благословувајќи го чудесното во Неговите светии Господи и Боже и нашиот Спасител Исус Христос и Неговата Пречиста Мајка, и твојата топла заштита, сега и секогаш и секогаш и секогаш. Амин.

Advertisement