Култот на Свети Стефан е длабоко вкоренет во српскиот народ, што може да се види преку присуството на повеќе од 40 храмови изградени во негово име.

Црквата четири пати годишно го чествува архиѓаконот Стефан.

Свети Стефан, познат и како Стеван Ветровити, има посебно значење во српското народно верување.

Се верува дека штити од ветер кој може да однесе сено и слама и да донесе болест. Исто така, жителите на крајбрежјето го сметаат за заштитник на морнарите , обезбедувајќи ветер за нивните едра.

Advertisement

Според библиското сведоштво, свети архиѓакон Стефан бил вдахновен од Светиот Дух, како и дванаесетте големи апостоли.

Тој правел чуда и им помагал на луѓето , а овие дела се запишани во Новиот завет.

Стефан во своите проповеди силно укажа на исполнувањето на зборовите од Стариот Завет во Исус Христос, кои го доведоа во судир со властите и со свештенството. Обвинет за богохулење против Бог и Мојсеј, Стефан се соочува со лажни сведоци и судење.

Меѓутоа, тој смело се спротивставил на тие обвинувања, објаснувајќи ја историјата на Израел и значењето на Месијата.

На судењето, тој дури изјавил дека ги видел небесата отворени и синот човечки како стои од десната страна на Бога, што ги налутило судиите.

Поради неговото учење и вера, свети Стефан бил изнесен од градот и каменуван до смрт.

Последните зборови на свети Стефан беа – Господи, не им го припишувај овој грев.

На денешниот празник во српската традиција му се оддава чест на овој првомаченик, кој храбро застана зад своите убедувања, дури и кога тоа доведе до неговата смрт.

Advertisement