Остави сè заради Христа и повлекол во Манастир.

Преподобен Симеон Нов Богослов, овој богоносен и голем Отец на Црквата, е роден во Галата Пафлагонија, израснат во Константинопол и вклучен во дворјаните на императорите Василиј и Константин Порфиронски. Православна црква денеска покрај преподобниот Симеон го одбележува споменот и на свети Григориј Двојеслова .

Се подвизува под раководство на старецот Симеон, потоа бил игумен на манастирот Свети Мамант и на крајот пустиник. Најголемиот богослов по свети Григориј Богослов. Чувствуваше благодат во своето срце. Неговите зборови се вистински духовни и теолошки откритија. Починал во 1032 година. Тој верува дека неговите мошти се чудесни.

Син на сенаторот Гордијан, тој самиот подоцна ќе стане сенатор и гувернер на градот Рим. Но, штом почина татко му, тој се посвети на духовниот живот. Од своето огромно богатство изградил шест манастири на Сицилија и седми во самиот Рим во чест на апостол Андреј, каде што и се шишал. Силвија, неговата мајка, исто така стана калуѓерка во женски манастир.

Advertisement

По смртта на папата Пелагиј, Григориј бил избран за папа. Тој побегна од таа чест и власт и се скри по планините и клисурите, но Господ го осуди на оние што го бараа така што од земјата до небото на местото каде што беше Григорије се појави огнен столб. криење. Беше невообичаено милостив. Целиот приход го трошел на засолништа за сиромашните и на гостопримство.

Честопати викаа сиромашни луѓе и ги служеа околу масата. Напишал и корисни книги. Двосложниот, или Сабеседник, го нарекуваат затоа што напишал книга под тоа име, во која ги претставил доблестите и чудата на италијанските светци. Тој ја состави и светата Литургија на предосветени дарови, која се служи во среда и петок на Велики пост.

Неговиот протоѓакон Петар видел гулаб како му лета над главата додека тој седел и пишувал. Тој се претставил пред Господа во 604 година.

Advertisement