Гастроентерологот објасни зошто со диетата не треба да се губи повеќе од еден килограм месечно. Во спротивно ги нарушуваме хормоните, црниот дроб, па дури и мозокот!

Професорот д-р Воислав Перишиќ во утринската програма зборуваше за штетноста на диетите, а особено ја нагласи автофагијата. Оваа диета ја нарече штетна и објасни зошто, а потоа даде препорака за слабеење која секој треба да ја чуе.

„Не треба да гладувате, тоа го исцрпува телото. Да ви кажам нешто“, рекол докторот и потоа му покажал на поголемиот стомак.

“Имам залихи, намерно зборувам за тоа. Го користиме тој “трупец” на телото кога гладуваме. Еден мој пријател, хирург, ми вели дека би сакал да те оперирам! Ако легнам на маса би имал добра залиха на маснотии за обновување, потешко се опоравуваат, бидејќи по интервенцијата и здравствените проблеми гладуваат, кога нема залиха тешко е“, вели тој.

Advertisement

На чувството на ситост или глад влијаат нашите хормони, а кога се вознемирени од глад, тоа не е добро за целиот организам.

„Погледнете го хормоналниот профил, хормоните кои го регулираат апетитот доаѓаат во нерамнотежа кога гладуваме. Тоа е измачување на телото и навикнување на абнормалниот ендокриниот статус“, предупреди гастроентерологот.

Ако сте на диета, не треба да губите повеќе од 250 грама неделно.Тоа е еден килограм месечно, некој ќе каже „само“ еден килограм, но се што е надвор од тоа не е добро за хомеостазата.Кога дебелите луѓе одат на ригорозна исхрана, црниот дроб им се влошува, особено ако не јадат наутро. На нашите мозочни клетки им треба гликоза, па како ќе работат без храна“, праша ДОКТОРОТ.

Advertisement