Многумина им премолчуваат на лекарите дека се чувствуваат лошо, уморни, дека имаат други проблеми, поради што навреме не сфаќаат дека нивниот организам не е способен да се справи со нападот бидејќи имунитетот е ослабен.

Имунологот професор д-р Борислав Каменов зборуваше за диета која го уништува имунитетот, најважниот додаток и опасните грешки кога се во прашање антителата во организмот.

Имунологот рече дека, особено сега кога треба да се вакцинираат што повеќе луѓе, треба да се разјаснат работите за тоа како нашето тело се бори со сите вируси, дури и со корона.

„ Луѓето не разбираат дека првата битка против вирусот се води на ниво на неспецифичен имунитет, кога телото ги елиминира патогените и токсините од телото. Можеме да направиме многу однапред за да спречиме болести, хронични и автоимуни, дури и малигни и алергии. Мораме да ја подобриме состојбата на целиот имунитет, за да може телото да одговори на нападот “, рече тој.

Advertisement

Многумина молчат пред лекарите дека се чувствуваат лошо, уморни, дека имаат други проблеми, поради што навреме не сфаќаат дека нивниот организам не е во состојба да се справи со нападот бидејќи имунитетот е ослабен.

„ Луѓето сè уште имаат проблеми пред зимата, се трујат со храна, а ако дозволиме труење и интоксикација без мерки да ги спречиме, нема смисла да правиме ништо после тоа. Луѓето ме запираат на улица, исушена, руинирана, нема свесност за превенција и здравје .” Не е само во Србија, секаде е проблем. Уморни сте, ќелави и немате дијагноза. Лошата храна прво ни ја одзема енергијата, потребна е енергија за варење , а кога го консумираме за да ја свариме лошата храна која сè уште не труе, правиме голем проблем “, рече тој.

„ Нашиот имунитет одлучува да го елиминира вирусот и да го спречи неговото ширење во телото. Антителата се важни и добредојдени, но имунитетот е многу поширока приказна од нив. Ако нашиот систем е лош, нема да може да го реши проблемот. Имунитет нè штити додека не штити. на крајот може да не убие, тоа е цитокинска бура за која се зборува – клеточниот имунитет е премногу активиран. Треба да му дадеме на имунитетот централно место во оваа приказна “, рече тој.

Витаминот Д е најважен и без него не вредат други суплементи или природни лекови.

„ Во овие ситуации најважни се витамините Д и Ц, но пред се, Д, ако ги немате, нема да имате корист од ништо друго. Ова е проблем во сите месеци што ја имаат буквата „Р“ „ во нивно име, и тоа секогаш се случува кога е зима “, рече тој.

Професорот Каменов подвлече уште една исклучително важна работа.

„ Антителата не се апсолутен критериум за состојбата на имунолошкиот систем, а некој што умира има антитела, само што веќе не можат да му помогнат. Но, оние што не се заразат нема да имаат проблем, така што поентата не е да се зарази и влезе во тешка состојба “, рече професорот и повтори дека вакцината е начин да се запре ширењето на вирусот .

Advertisement