Доктор: Минералната вода може да биде многу опасна по здравјето

x
Руската нутриционистка Елена Соломатина објави дека постојат три вида вода за пиење – трпезно, изворска и лековита. Таа изјави за локалните медиуми кога е најдобро да се консумира секој од трите видови. Според неа, обична трпезна вода секој може да ја консумира. Таа препорачува да се пие литар и пол, два дневно. „Со него можете да направите чај, кафе, па дури и да готвите храна. Водата со мала минерализација и ниска содржина на сол е добра за организмот“, вели Соломотина.

x
Лековитата минерална вода се користи при болести на гастроинтестиналниот тракт, гихт, проблеми со панкреасот и црниот дроб, дијабетес и болести на уринарниот тракт. Алкалната изворска вода се користи за зголемена киселост и се препишува за гастритис, чиреви, болести кои се поврзани со формирање на уринарни соли.

x
Нутриционистот не препорачува пиење лековити видови минерална вода без консултација со лекар или специјални прегледи.

Advertisement

x
„Во спротивно, бесмисленото пиење вода со висока содржина на калциум може да предизвика формирање на камења во бубрезите“, предупреди нутриционистот. Исто така, прекумерната употреба на лековита вода може да доведе до хиперкалцемија.

x
Во овој случај, процесот на коагулација на крвта е нарушен, тој се забрзува, што е полн со формирање на згрутчување на крвта и како резултат на тоа се случуваат мозочни удари и срцеви удари. Калциумот може да се таложи и на срцевите залистоци, што може да доведе до аритмии, рече Соломатина.

Advertisement