Исхраната е клучна за одржување на здравјето на срцевиот мускул и еластичноста на крвните садови, а ние ви пренесуваме детален преглед на храната што ќе ви помогне да го постигнете тоа.

Функционалната состојба на сите органи зависи од правилното функционирање на срцето и крвните садови, кои ги снабдуваат органите во телото со крв и сите потребни хранливи материи. Неправилната исхрана може значително да го наруши функционалниот капацитет на срцето и крвните садови.

Неухранетоста и авитаминозата се директна причина за оштетување на срцевиот мускул и крвните садови, што предизвикува забавен проток на крв, зголемена пропустливост на крвните садови и крварење. Додека прекумерната исхрана, особено прекумерната употреба на сахароза и маснотии доведува до дебелина, акумулација на маснотии во зидовите на крвните садови (атеросклероза), до зголемување на крвниот притисок, како и до зголемено згрутчување на крвта.

Сето ова може да доведе до опасна блокада на крвните садови, што, доколку се појави во срцето или мозокот, може да доведе до смрт.Правилната исхрана е основна мерка во профилакса на сите овие нарушувања на срцето и крвните садови, што ја придружува дебелината.
Правилната исхрана е исто така исклучително важна во третманот на срцеви маани предизвикани од ревматскиот процес на срцето или аортните валвули.
При спроведување на диетална терапија за болести на срцето и крвните садови, важно е да се одреди природата и тежината на болеста, како и нивната функционална и работна способност, потоа општата состојба на исхрана, како и можното присуство на други болести. Сите овие фактори значително влијаат врз планирањето на диететско-терапевтскиот процес.

Advertisement

Исхрана терапија
Декомпензирани дефекти на срцето се придружени со стаза на крв во крвните садови на сите внатрешни органи, а особено во крвните садови на црниот дроб и абдоминалните органи (желудникот и цревата). Како последица на овие нарушувања, постои губење на апетит, гадење, гадење, повраќање, акумулација на гасови во цревата и хроничен запек, што сите заедно значително го отежнуваат спроведувањето на правилна исхрана.

Учеството на хранливи материи во структурата на дневниот оброк

Калории:
Кога станува збор за луѓе чија телесна тежина значително ја надминува идеалната телесна тежина, енергетската вредност на дневниот оброк треба да биде околу 30 до 50% помала од вредноста на базалниот метаболизам на почетокот на третманот. Ова се должи на фактот дека телесната тежина мора да се намали за краток временски период, со мало оптоварување на органите за варење и самото срце. Ова намалување значително ќе ја олесни работата на срцето и крвните садови.

Се препорачува почетната енергетска вредност на дневниот оброк во третманот на декомпензирани срцеви мани да биде во опсег од 800 до 1200 kcal, а подоцна кога третманот значително ќе го подобри функционалниот капацитет на срцето, може да се зголеми на 1500 – 2000 kcal.

Протеини:
На почетокот на третманот, содржината на протеини во дневниот оброк не треба да надминува 40 до 60 грама, бидејќи поради нивниот одличен специфично-динамичен ефект, значително ја зголемуваат основната потрошувачка на енергија, односно базалниот метаболизам, а со тоа го оптоваруваат срцето и крвта циркулација. Неколку дена по воспоставувањето медицински третман, треба да се обидете да имате поголема содржина на протеини во дневниот оброк, односно да имате 1 грам протеин на 1 кг телесна тежина, што е важно поради фактот што тие имаат голема заситувачка моќ.

Јаглехидрати:
Треба да се осигура дека има 120 до 270 грама јаглени хидрати во дневниот оброк, бидејќи тие се неопходни за работата на срцевиот мускул. Особено е важно да се знае дека тие лесно се апсорбираат, под услов да се оносахариди и дисахариди (гликоза).

Маснотии: Содржината на маснотии во дневниот оброк треба да се сведе на минимум. На почетокот на терапијата, треба да се ограничи на таканаречените невидливи масти, оние што се наоѓаат во храната како млеко, сирење, јајца, а подоцна, кога ќе се подобри здравствената состојба, одредени количини видливи масти во форма може да се даде путер и масло.

Со енергетска вредност на дневен оброк од 800 kcal, содржината на маснотии треба да биде 16 g, протеини 57 g, а јаглехидратите 107 g. Со енергетска вредност од 1200 kcal, содржината на маснотии треба да биде 52 g, протеини 62 g, а јаглехидратите 121 g.

Витамини:
Внесот на витамини од Б-комплексот, а особено тиамин, рибофлавин и ниацин, кои се неопходни за правилен метаболизам на јаглени хидрати, а со тоа и за правилно функционирање на срцевиот мускул, мора да биде оптимален. Бидејќи срцевата слабост е придружена со стаза на крв во крвните садови на сите внатрешни органи, и затоа респираторните органи, срцевите пациенти во фаза на декомпензација се во голема опасност од појава на процес на пневмонија. За да се намали оваа опасност, потребно е да се најдат 130 до 270 мг витамин Ц во дневниот оброк, како и 9.000 до 12.000 ИЕ витамин А.

Минерални соли и вода:
Една од важните карактеристики на декомпензирана срцева мана е акумулацијата на вода во ткивата поради застојот во крвните садови. Theидовите на крвните садови стануваат попропустливи за течност, а ткивата го задржува натриумот, што предизвикува уште поголема акумулација на вода во нив. За да се избегне тоа, односно да се ублажи, потребно е што е можно да се намали внесот на натриум хлорид (кујнска сол). Неговата содржина во дневниот оброк не треба да надминува 2 g, а во тешки форми на декомпензирани срцеви мани не треба да надминува 1 грам. Под услов да има големи отоци, покрај строгото намалување на кујнската сол во исхраната, треба да се намали и количината на течност. Со долги рестриктивни диети во кујнска сол, постои опасност од нејзин недостаток.

Диетите кои се сиромашни со кујнска сол се оние кои се состојат од млеко, зеленчук и овошје, односно храна што ја зголемува алкалната резерва во организмот. Овие диети се пожелни додека не се зголеми задржувањето на водата во телото. Ако сакате да излачувате што е можно повеќе натриум во урината, а со тоа и да ја намалите количината на вода во ткивата, потребно е да ја надополните храната чија пепел е алкална реакција со храна чија пепел е неутрална или слабо кисела реакција, како што е месото , јајца и житарици. Исто така е можно со секој оброк составен од млеко, зеленчук и овошје да се земаат помагала со содржина на многу кисели анјони.

Претставување на храната во структурата на дневниот оброк:
Тука, предност треба да се даде на несолен црн леб, бидејќи, благодарение на богатството со минерални соли, е многу повкусен од белиот бел леб. Ова е под услов да не се додаваат алкални прав и адитиви во тестото, со цел да се подобри печењето. Овој вид леб и тесто треба да се даваат секогаш кога сакате брзо да го отстраните натриумот од телото.

Млеко и млечни производи:
Млекото, исто така, содржи одредени количини на натриум (околу 51 мг%), нешто помалку од другите намирници од животинско потекло. Бидејќи млекото е од голема вредност во исхраната, не треба да се изоставува од дневниот оброк. Употребата на стари солени сирења, со висока концентрација на натриум, е строго забранета.

Месо и јајца:
Се препорачува да се најдат помали количини на посно месо од топлокрвни животни, слатководни риби и варени јајца во секојдневниот оброк. а особено ако се сака брза екскреција на натриум од телото. Посебен акцент треба да се стави на рибите како што се: лосос, харинга, туна, кои содржат најголем дел од омега-3 масни киселини и затоа се од најголема корист. Строго е забрането консумирање конзервирано, солено и сушено месо и морска риба, бидејќи сите тие содржат голем процент на натриум (над 500 мг%).

Масти:
Од оваа група на храна, претпочитаат маснотии со ниско топење, како што се масло, несолен путер и маргарин. Особено рибиното масло, кое содржи омега-3 масни киселини, кои се еден вид незаситени масни киселини, кои го намалуваат воспалението во телото, што придонесува за намалување на ризикот од срцеви заболувања. Исто така, ленено масло кое содржи омега-3 масни киселини. Исто така, треба да се користат маснотии од маслото од орев, масло од семе, кокосово масло и екстра девствено маслиново масло.

Зеленчук:
Компирите секако имаат одредена предност, бидејќи содржат само 0,6 мг% натриум, а исто така и лиснат зеленчук. Лиснатиот зелен зеленчук и темниот тревен зеленчук се корисни во исхраната, како и печурките. Забрането е консумирање конзервиран зеленчук кој содржи висок процент на кујнска сол (сите форми на зимски зеленчук, кисела зелка, кисели краставички). Исто така, мешунките, кои покрај тоа што содржат голем процент натриум, предизвикуваат акумулација на гасови во цревата, што ја крева дијафрагмата, што значително ја отежнува работата на срцето.

Овошје:
Се претпочита сочно овошје кое содржи мала количина шеќер. Покрај незначителни количини натриум (0,1 до 1 мг%), содржи и значителни количини на витамин Ц.Овошје богато со целулоза, а оние што содржат премногу шеќер не се пожелни бидејќи доведуваат до акумулација на гасови во цревата На

Концентрати на шеќер:
Од концентратите на шеќер, најсоодветни се оние што содржат моносахариди (гликоза) или дисахариди.

Пијалоци: Под услов да не е неопходно да се ограничи внесот на вода, се препорачува да се користат овошни сокови, како и помали количини на кафе и чај. Тие ја подобруваат способноста на бубрезите да излачуваат вода. Алкохолот е забранет, освен црвеното вино, кое може да се пие умерено.

Кујнска сол:
Не треба да се дозволи последователно солење на храната.

Зачини:
Дозволена е употреба на само слаби зачини, оние што не ја иритираат слузокожата на органите за варење. Треба да препорачаме куркума и суров лук, како и босилек, црвен пипер, цимет, рузмарин, ѓумбир, чили и мајчина душица.

Треба да се напомене дека исхраната за овие болести и нивната превенција мора да биде богата со растителни влакна и антиоксиданси. Сите избрани храна, покрај тоа што се носители на овие супстанции, мора да бидат, пред с, хигиенски и здрави. Тие мора да бидат подготвени и термички обработени, на таков начин што ќе задржат што е можно поголем процент од нивната основна биолошка вредност, истовремено олеснувајќи го нивното варење и брза употреба во телото. Вака подготвената храна мора да обезбеди целосна асимилација на енергијата, градежните и заштитните супстанции присутни во нив. Особено е важно да се спомене дека целиот износ на дневниот оброк треба да се подели на поголем број помали оброци и нивното јадење да се организира во погодно време.

Advertisement