Многу луѓе практикуваат туширање барем еднаш дневно, но експертите веруваат дека поретко туширање е подобро за нашата кожа. Можеби се туширате повеќе од три пати во текот на летото и високите температури, но на вашата кожа тоа не и се допаѓа.

Мари Ситвенсон, дерматолог и доцент по дерматологија на Универзитетот во Њујорк „Langone Health“, смета дека секојдневното туширање сепак не е неопходно.

Фреквенцијата на туширање првенствено зависи од лични фактори, како што се кожата, возраста и активностите. Стивенсон вели дека по правило треба да се туширате на секои два до три дена, што е изненадувачки.

„Не треба да се тушираме долго, бидејќи тоа може да ја наруши мрсноста и бариерата на нашата кожа, што доведува до сувост, одредени иритации, а понекогаш дури и осип или црвенило. На сите им советувам туширањето да не трае подолго од три минути“, додава тој.

Advertisement

Таа додава дека треба почесто да се тушираме доколку се занимаваме со некоја активност, тренинзи или работиме некоја физичка работа. Овие споменати активности доведуваат до зголемено потење, па затоа треба почесто да се туширате. Луѓето кои се занимаваат со каква било физичка активност треба да се тушираат после секој тренинг или друг физички напор.

Advertisement