Гастроентерологот проф. Д-р Воислав Перишиќ зборуваше за оризот, алергиите и свежата риба. Сето тоа го опфатил во едно јадење популарно во азиската земја каде што живеел неколку години – суши.

“Во Јапонија првпат го сфатив следново. Нема дијабетес, нема хипертензија, односно ги има многу малку. Немаат рак на дебелото црево во голем број, а жените имаат прекрасен тен. Сето тоа е поради оризот.” тој рече.

„Се почеста навика на западњаците е да го јадат, и тоа е добро, во возовите во Јапонија има кутии со разни видови суши, вие избирате и јадете. Се е разладено, суши, сашими… Суши е “Вкусно е, и многу е здраво, најздраво е со лосос и скуша, нема да ви се верува. Оваа најобична скуша, таа е една од најздравите риби. Па, тоа е октопод, и има алги околу него“, рече тој.

Алгите содржат бетаглукан, важен сојузник во борбата против инфекциите и одбраната на организмот.

Advertisement

„Не можете да се борите со инфекцијата без неа, таа е фиксирана на леукоцитите, на површината на белите крвни зрнца се тие кои бркаат патогени! Се врзува за дигестивниот систем, за коскената срцевина “, рече тој.

„Не ја знаев разликата помеѓу суши и сашими, сето тоа е свежа риба, сервирана на дрвени тацни. Мојот систем не можеше да свари протеини и не Протеински компоненти. Повторно е. „Само мојот случај, сакав да си ја пуштам душата. Само ми се допадна туната, но добро натопена во соја сос“, рече тој.

Алгите немаат врзивно средство, но имаат биоактивни материи.Оние кои се алергични секако треба да избегнуваат риба, таа е една од седумте главни алергени.многу други болести, но алергии има колку сакаш.Термичка обработка мора да има, “, рече тој, предупредувајќи на опасен паразит кој демне во рибите.

„Анисикиазата доаѓа од свежа риба, тоа е паразит кој може да влезе во системот преку суши и да направи огромен проблем! При високи температури овој паразит пропаѓа. „Замрзнатото месо не го оставајте во замрзнувач, оставете го да се излади во фрижидер , нека се одмрзне убаво цел ден па се пече.Температурата ги уништува тие микроорганизми“, вели тој.

Тоа е голема, рече тој, шега за оризот бидејќи не знаеме кој предизвикува алергии, а кој не.

„Имате полиран ориз и неполиран. Комбинирање на жито со пченично зрно, за пукање на лушпата, потоа се полираме. Може да предизвика проблем ако сте алергични на глутен, ако имате целијачна болест. Има и хемиски полиран без употреба од пченица. Неполиран со лушпа, односно зрно што сè уште има лушпа“, рече тој.

„Значи, бараме полиран, но не со зрно пченица, но никој нема да го напише тоа на амбалажата“, рече тој.

“Сојата е исто така класичен алерген, 30 отсто од оние кои се алергични на млеко се алергични и на неа. Колку дијареа може да предизвика сушито, ако цревата не ви се подготвени”, предупреди тој и објасни како се подготвуваат цревата.

„Да започнеме со малку риба на скара, да се прилагодиме на таа посвежа риба за да и создаваат антитела. Да не чувствувам болка како јас. И трудниците и оние што јадат никогаш не треба да јадат суши, другите можат да јадат двапати неделно по сто грама. “тој рече.

(mondo.rs)

Advertisement