Искуствата секако се различни – сето тоа зависи од очекувањата, афинитетите и вештините на работниците, договорот што го прават со работодавачот, но и делот од Хрватска во кој одат, па има и такви кои се враќаат разочарани по само еден неколку дена, додека другите немаат ништо друго освен позитивни критики.искуства.

Работниците од туризмот и угостителството најмногу се радуваат на летната сезона, кога најмногу може да се заработи , а во последните неколку години се поголем број од нив одлучуваат тој период од годината да го поминат работејќи во некоја од соседните земји. меѓу кои претпочитаат да ја изберат Хрватска.

Искуствата секако се различни – сето тоа зависи од очекувањата, афинитетите и вештините на работниците, договорот што го прават со работодавачот, но и делот од Хрватска во кој одат, па има и такви кои се враќаат разочарани по само еден неколку дена, додека другите немаат ништо друго освен позитивни критики.искуства.

Една од нив е Драгана Бајиќ, која на својот канал на Јутјуб ги сподели своите искуства поврзани со сезонската работа во Истра со цел, како што вели, да ги разбие сите предрасуди за хрватскиот народ и за тоа што ги чека работниците од Србија доколку решат да одат на сезонска работа. во Јадранскиот брег.

Advertisement

– Сакам да ги скршам сите тие предрасуди и глупости – дека Хрватите се ова или она и дека ние од Србија нема што да бараме таму. Тоа воопшто не е така и воопшто не е точно. Во Хрватска можете без проблем да одите на работа. Таму ви се обезбедува сместување и храна – некогаш е три оброка, два, некогаш само еден оброк. Веќе во февруари почнуваат да објавуваат огласи, конкурси и да бараат работници кои ќе работат во туризмот. Најмногу е на јадранското крајбрежје – започна Драгана и додава дека оброците кои не се бесплатни за вработените се многу достапни, а може да се руча или вечера за околу две евра.

Таа објаснува дека три сезони работела во Хрватска , најмногу во Истра – во Пореч и неговата околина, како и во гратчето Медулин.

-Нашиот народ слободно може да оди таму да работи во туризмот, бара готвачи, келнери, помошници во кујна, мајстори за скара, пица мајстори, собарки, чистачки, работници за одржување зеленило, продавачи. Добро е платено во споредба со Србија, годинава најниската плата била 800 евра за куќни помошници. Нивните работници одат на север од Европа да работат, бидејќи тоа се премалку пари за нив – објаснува Драгана.

Тој вели дека работодавачот често е подготвен да го плати патувањето до работното место, но само доколку работникот работи цела сезона. Меѓутоа, доколку работодавачот е задоволен од вашиот ангажман, може да очекува убаво изненадување.

– Ако ја завршиш цела сезона ќе ти платат патување, ако си одиш предвреме дури и ќе ти одземат плата. Тогаш чинеше 150 евра, за изработка на дозвола за работа и за престој, затоа што сè прават како што треба. Тоа е затоа што имаат проблем со работниците, ако ги оставиш предвреме ќе ти го извадат од плата.

Ако останеш од почетокот до крајот на сезоната, ќе бидеш многу добро награден, не плаќаш ништо, тие ги сносат сите трошоци за дозволите, дури и патувањето, плус кога ќе дојдеш дома ќе добиеш „ Божиќен подарок“ пред Нова година, тоа е нивниот обичај. Бев многу изненаден кога го добив по само три месеци работа во сезоната. Таму отворате сметка во нивната банка, која не мора да ја затворите, туку да ја замрзнете, па ја добивате последната плата и тој „божиќен подарок“ и можете да ја подигнете овде – советува Драгана.

Незаконската работа во Хрватска не постои, вели тој, а не постои ниту старосната граница за работниците.

-Нема да работите на црно, секој месец ќе ви се плаќа практикантска работа и социјално осигурување. Не примаат работници без работна дозвола, кога ќе се пријавиш на работа и кога ќе те викнат нема ни да одиш додека не добиеш дозвола. Немам лошо искуство каде и да сум бил и работел во Хрватска, се било според договор. Како што ви кажуваат на почетокот, сè се случува така. Дури отидов во нивниот пензиски фонд во Порече да проверам и се беше платено за еден ден. Секогаш велам дека кој сака да оди некаде на работа, најдобро е да оди во Хрватска. Досега ми беше најпрофитабилно од се што сум бил и што сум направил. Наутро сте на работа, а попладне на одмор – на море. А тоа може да трае со месеци – вели Драгана.

Најголемиот број „сезони“ на хрватското приморје доаѓаат од Србија и Босна и Херцеговина, а нема простор за приказни за историски конфликти, нагласување на националноста и можни аргументи, а се казнува со отказ.

– Србија, Босна и Херцеговина и Хрватска се таму заедно, работат заедно, се дружат, излегуваат, пијат кафе, одат на плажа. Таму е забрането да се споменува таа несреќна војна, забрането е да се споменува нешто за националност. Секој што ќе почне на таа тема веднаш добива отказ. Таму нема жртви, а ако има, молчат за тоа. Мора да се грижи или воопшто да не оди таму. Треба да одите опуштено, да работите, да заработувате и да се дружите – советува Драгана.

Advertisement