Маслото од оригано се користи како лек кој отстранува многу бактерии, а како правилно се користи и зошто неговите состојки се „најздравата бомба“ за нашиот организам.

Дали маслото од оригано може да биде алтернатива за избегнување на антибиотици? Што е тоа што „лечи“ во маслото од оригано? И како правилно се користи? Д-р Несторовиќ има одговор на сите овие прашања:

Д-р Несторовиќ ја истакна важноста на маслото од диво оригано. Ефикасно е и обичното масло од оригано, но во малку помали проценти.

Несторовиќ објасни како да пиете масло од оригано за да биде најефективно за организмот:

Advertisement

– Маслото од оригано е малку тешко за стомакот. Може да се користи во форма на капсули, но и како зачин. Ориганото содржи и супстанци кои се исклучително антибактериски. За некои белодробни заболувања, како што е цистичната фиброза, терапијата со масло од оригано е официјално одобрена дополнителна терапија. Има многу силно дејство, има антибиотско дејство. Има уште еден многу ефикасен ефект, а тоа е на кандида. Моите пациенти ги лекувам со оригано и кантимани во комбинација. Се пие шест недели и кандидатот никако не може да преживее – објаснува Несторовиќ.

Тој истакна дека кандидата е многу непријатна и дека повремено може долго да се лекува и да се врати:

– Сите имаме кандида во телото, таа е населена во човечкото тело и не се живее без неа. Проблемот настанува кога ќе ги уништиме нашите добри бактерии со антибиотици, тогаш кандидата го добива своето место и може да биде многу незгодна – вели Несторовиќ за Prvа.rs.

Advertisement