Со доаѓањето на постудените денови, повеќето луѓе почнуваат да ги сушат алиштата во затворени простории, а многумина ја заменуваат сушарата за алишта со радијатори за сè да се исуши што побрзо и да биде подготвено за пеглање и складирање во плакарите.

Д-р Бранислава Чилиќ. мед. специјалист по семејна медицина од Загреб, за 24 часа откри дека навиката да се сушат алишта во затворен простор не е добра за просторот, но и за здравјето на семејството.

Прво, се намалува ефикасноста на радијаторот и просторијата не може добро да се загрее, а дополнително нивото на влажност се зголемува за дури 30 проценти. Вдишувањето на таа влага, како и хемикалиите од детергентите и омекнувачите е лошо за здравјето на белите дробови.

– Како што сувиот воздух не е добар за функцијата на белите дробови, така не е добро и премногу влага во воздухот што го дишеме. Оптималната релативна влажност на воздухот што го дишеме треба да биде помеѓу 45 и 60 проценти, се што е надвор од тие граници вклучува механизми за адаптација кои имаат свои граници. Прекумерната влажност на вдишениот воздух доведува до промени во нашето тело во однос на намалена концентрација, поспаност, промени во расположението, но влијае и на развојот на патогени со респираторен состав кои се размножуваат во влажна средина, како габи, влага и слично.

Advertisement

Покрај тоа, влагата што излегува од влажната облека се кондензира на ладни површини како што се ѕидовите и создава идеална основа за развој на мувла, што е особено лошо за алергични и астматичари. Тешкотиите кои можат да настанат поради оваа една навика се отежнато дишење, слабост…

– Посебно е важно за пациентите кои се имунокомпромитирани, кои може да имаат сериозни компликации бидејќи не можат адекватно да се изборат со овие болести. Тоа се пациенти на хемотерапија, пациенти со трансплантација, пациенти со автоимуни заболувања и други кои земаат кортикостероиди и други имуносупресивни лекови, оние кои имаат други белодробни и срцеви заболувања – вели докторката.
Значи, облеката треба да се распореди на сушера, а не на радијаторот, и ставете ја или во посебна просторија каде што не престојувате често и не спиете или на балкон.

Advertisement