Секојдневното консумирање кикиритки и ореви ја зголемува фреквенцијата на мозочните ритами поврзани со когнитивните процеси. Истражувачите направија електроенцефалограм (ЕЕГ) на доброволни учесници во студијата.

Секојдневното консумирање кикиритки, ореви, бадеми ја зголемува фреквенцијата на гама ритамот поврзан со когнитивната обработка на информации, учењето и перцепцијата. Особено, кикириките ја зголемија фреквенцијата на делта ритам, што е поврзано со длабок сон и закрепнување, според индиското издание Zee news, повикувајќи се на студија во САД.

Според експертите, оревите се богати со корисни антиоксиданси. Оревите имаат најмногу антиоксиданси. Инаку, според друга студија, само 10 грама ореви или кикирики се доволни за да се намали ризикот од смрт предизвикана од неколку нејзини главни причини.

Во исто време, путерот од кикирики го нема овој ефект, објави БГНЕС. Патем, оревите се борат против ракот, ја намалуваат веројатноста за воспаление, го зајакнуваат срцето и го забавуваат стареењето.

Advertisement
Advertisement