Вродениот имунитет е оној што го носиме со себе од утробата на нашата мајка и тој е првата линија на одбрана на нашето здравје, додека ние сме во голема мера одговорни за формирањето и зајакнувањето на стекнатиот имунитет, изјави за Informer.rs фитнес тренерот Милош Пешиќ.

– Јачината на стекнатиот имунитет зависи од нашиот начин на живот, поточно од тоа како се храниме, колку сме физички активни и каков е квалитетот на нашиот сон. Кога ќе се подредат овие параметри, добиваме речиси совршена основа за силен имунитет и здраво тело – објаснува Милош.

Што значи урамнотежена исхрана?

– Урамнотежената исхрана значи дека имаме редовни оброци во текот на денот, од три до четири, во зависност од реалните потреби.

Advertisement

Милош нагласува дека здравиот оброк треба да содржи протеини , сложени јаглехидрати, здрави масти и влакна.

Редовен сон

– Редовното спиење е нешто што знаеме често да го игнорираме. За да може спиењето да биде квалитетно, мора да биде доволно долго (шест до осум часа) и дополнително да се одвива во одреден временски интервал.

Тој нагласува дека легнувањето пред полноќ и будењето во зори ќе му даде на вашето тело соодветно закрепнување од претходниот ден и елан за следниот ден.

Физичка активност
– Физичката активност е една од главните алатки за зајакнување и на телото и на менталната структура – вели Пешиќ за Информер .

Тренингот со тегови во комбинација со кардио тренинг три до четири пати неделно ќе му помогне на вашето тело да биде здраво и функционално, со што ќе се спротивстави на стресот што го емитува вашата околина, објаснува тренерот.

Advertisement