Влагата на прозорците се појавува бидејќи внатре има топол воздух, а надвор е ладно, пишува 24сата.хр.

Но, ако постојано се појавува, може да предизвика формирање мувла и да доведе до сериозни здравствени проблеми.

За време на студените денови лесно се забележува таа несакана промена – кондензација на прозорците и стаклените врати. Се појавува тенок слој вода бидејќи топлиот воздух внатре се среќава со студениот воздух надвор.

Но, постојат неколку начини да се запре кондензацијата и можното формирање на мувла а со тоа и појавата на голем број здравствени проблеми. Еден начин е да ги оставите завесите отворени.

Advertisement

Затворените завеси се одлични за спречување провев, но го спречуваат и загревањето на прозорското стакло со централно греење. Ова го прави стаклото постудено отколку што би можело да биде, па затоа предизвикува кондензација. Затоа, отворените завеси ќе овозможат температурата на стаклото да биде повеќе слична на собната, за да не се формира кондензација – истакнуваат за The Mirror експерти од компанијата Screwfix.

Ако не можете да ги држите завесите отворени, експертите советуваат да се одлучите за потенки завеси или дури и да ги спуштите малку ролетните.

Трик против кондензација

Друг трик што го споделија беше да ги држат прозорците отворени ноќе ако е можно.

“Со издишување топол воздух во текот на ноќта, ја зголемуваме влажноста во просторијата. Кога прозорците се затворени, влажниот воздух нема каде да оди и се кондензира на ладни површини. Со отворањето на прозорецот, дури и само делумно, го дозволуваме топлиот воздух да избега, спречувајќи формирање на кондензација“, објаснуваат тие.експерти.

Алтернативно, ако не сте љубител на отворени прозорци, можете да одржувате ниска, константна температура на греење. Ова спречува екстремни покачувања и падови на температурата, обезбедувајќи поудобна средина.

„Прво, намалувањето на температурата кога е исклучено греењето предизвикува ладење на прозорците. Потоа, наглото зголемување на температурата кога греењето повторно ќе се вклучи брзо го загрева воздухот, но не и стаклото, што доведува до кондензација. Одржувањето на загревањето постојано вклучено, но на пониска температура, го спречува ладењето на стаклото и помага да се спречи кондензација“, велат експертите.

Advertisement