Една од професиите што е најбарани во последните неколку години се чистачите , кои ја покачија цената на својот час на 350 динари, што е повеќе од двојно во споредба со периодот пред пандемијата на коронавирус, кога цената на час изнесуваше 150 денари.

На пазарот на трудот веќе некое време нема доволно заинтересирани за оваа работа , па цените на нивните услуги постојано растат.

– Ако работат пет-шест дена, нивната месечна плата може да достигне и до 50.000 денари. Претходно, саатницата беше 220 динари, а како што почна да расте побарувачката, цената се искачи на 350 динари на час. Многу жени го прават тоа како дополнителна работа , кога ќе ја завршат првата работа. После четири попладне одат да подготват станови и со тоа да си го дополнат буџетот – вели Милош Турински од Инфостуд, кој се занимава со огласување за работни места.

Тој објаснува дека главната причина за ваквата состојба е фактот што нема голем интерес од оние кои би сакале да се занимаваат со оваа работа.

Advertisement

– Не секој сака да ја работи таа работа. И имаат пример како мажите ја доживуваат како женска работа и поради тоа не сакаат да аплицираат за таа работа, поради што автоматски се намалува работната сила. Дополнително, младите жени не сакаат да работат како хигиеничарки , туку жените над 45 години избираат ваков вид на приход . Од друга страна, побарувачката се зголемува, па дефицитот е неизбежен – истакнува соговорникот Н1.

Тој додава дека на листата на првите десет дефицитарни занимања се наоѓаат на седмата позиција .

Ана Станковиќ, која повремено ги користи услугите на чистачка, вели дека имала многу проблеми додека не нашла некој кој се согласил да дојде за неколку дена и да и помогне да го исчисти станот.

– Се мачев додека не најдов жена да ми го исчисти станот. Ја барав долго време и поминаа неколку недели додека не ја најдам , а тоа беше преку препорака. Плаќам 350 денари на час и презадоволна сум . Многу ми значи затоа што не сакам куќата да ми е во хаос. Сум разговарал со други жени и тие го имаат истиот проблем. Денес е многу тешко да се најдат чистачи , ги нема доволно на пазарот затоа што се претежно зафатени, што ќе рече „пребукирани“ – истакна Станковиќ.

Advertisement