Сара Камекона е мајка која за малку ќе го изгубила синот поради навидум „мала инфекција“. Откако се соочила со нешто за што ниту еден родител не сака ни да размислува, таа решила да ги предупреди другите родители за опасните компликации од инфекцијата и потребата внимателно да ги следат своите деца.

Мајката напишала: „Кекоа е роден во 34-та недела од бременоста и иако помина 3 недели во болница мислевме дека тоа е најлошото нешто што можело да се случи и дека се е готово. До 6-тиот месец тој доби осип од кој не можевме да се ослободиме. Му беше дијагностицирана егзема и му беше кажано дека ќе се пензионира кога ќе порасне. Ние продолживме со нашите животи.

По една година, осипот се влоши“.

Момчето имало алергии, па Сара го однела на лекар и дерматолог. Се трудеа што повеќе да му ја влошат ситуацијата.
Осипот не исчезнал, а телото почнало да отекува

Advertisement

Кога имал 3 години состојбата му се влошила. Беше јасно дека осипот нема да исчезне, пренесува Фејтхит .

Сара еден ден забележала дека телото на нејзиниот син е отечено и заразено, но мислела дека е доволна посетата на лекар, како и обично, и продолжила да пазарува со синот во инвалидска количка. По неколку минути забележала дека момчето има висока температура. Таа веднаш се јавила на лекар.

Сара напиша: „Ми рекоа да не одам дома. Веднаш да одиме во болница и ќе ни бидат спремни. Знаев дека тоа не може да биде добар знак“.

Момчето веднаш било примено во болница и земено е примерок од крв. Тие избрзале со тестовите и само 12 часа откако момчето било примено во болница, лекарот им дал тешки вести на родителите, сподели Сара.

„Мала инфекција“ предизвикала инфекција на крвта и откажување на бубрезите

„Докторот ни рече дека ќе бидеме во болница некое време. Дека сме среќни што дојдовме тогаш, затоа што нашиот син ќе беше мртов ако чекаме“, напиша таа.

Навидум малата инфекција на момчето всушност била голема инфекција која довела до инфекција на крвта и откажување на бубрезите. Момчето поминало 4 недели во болница со родителите и неговата состојба постојано се менувала.

„Неговиот ЕКЦЕМ за малку ќе го убиеше. Сега внимателно го набљудуваме и внимаваме на какви било знаци на болест. Сè уште страда од егзема по целото тело. Станавме глас за деца како него. Работиме напорно за да имаме нормално детство. Тој не може да оди на училиште, нема многу пријатели, но ние се молиме и работиме со лекарите за да го излечиме.

Другите го гледаат со презир, озборуваат, му велат дека е одличен, но сепак е најсилното и најсреќното момче што го знам. Тој не дозволува другите луѓе да влијаат на него“.

На Кекоа подоцна му била дијагностицирана хронична, алергиска воспалителна болест на хранопроводникот, еозинофилен езофагитис, кој се јавува кога еден вид бели крвни зрнца (еозинофили) се акумулира во хранопроводникот. Зголемениот број на овие клетки може да доведе до повреда и воспаление на хранопроводникот. По оваа дијагноза, семејството добило нова надеж за излекување.

Мајката ја завршила објавата со овие зборови: „Сакаме да го прошириме светот за ова. Ниту едно дете не треба да живее така што да му е непријатно во сопствената кожа. Никој не треба да се грижи дали ќе биде злоупотребен или игра со него затоа што изгледа различно“.

Advertisement