Малото дете не може да ја разбере неговата личност, а со тоа и да го контролира своето однесување. Затоа е многу важно неговите родители да му кажат: ти си добро момче, ти си паметен, ти си способен, вистински маж… Или да речеме: правиш вистинска работа, добар си во тоа итн…

Одобрувањето на родителите е исклучително важно за детето да разбере дека светот е безбеден, дека тоа самото е успешно, ефикасно, сакано итн. Мислењето на малото дете за себе (развивање на самосвест) е всушност мислењето на неговите родители за него, кое потоа го присвојува и го смета за свое.

Влијанието на таткото врз животот на синот

Процесот на учење да се воспитува дете потполно се однесува на имитација (всушност не целосно, но имитација постои.) Гледајќи ги мама и тато како се однесуваат во одредени ситуации, детето несвесно го копира ова однесување (детето секогаш е огледало на возрасните, иако многумина тврдоглаво одбиваат да прифатат).

Advertisement

Социјалното однесување (однесување во јавност, на улица, односи со врсници, со жени, со други возрасни) е она што момчето ќе го ископира од својот татко.Текот на настаните во детството е приближно следниов: Тато вели дека сум момче – ЈУХУ! Јас сум момче – и како се однесува момчето? Кој е момчето? Тато е момче, што значи дека ќе бидам КАКО ТАТО, пишува Econet.ru.

Според тоа, за да биде добро момче, тој ќе го имитира својот татко, ќе го слуша неговото мислење за себе и за неговите постапки, а пораката што ја добива од татко му го формира како личност:

„Сине, се гордеам со тебе“ – во ред е, сега сум успешен човек.

„Сине, понекогаш грешиш (плачеш, мрзлив си итн.), но супер си, се трудиш. Работиш многу, ако не успееш – ќе те научам (ќе ти помогнам) „- сè е во ред, јас сум успешен како човек, ако нешто не знам, татко ми ќе ме научи.

„Сине, дебилу, од тебе нема да биде ништо“ – јас сум лош човек.

Суштината на сите негативни татковски пораки е приближно следнава – „Не си добар“, „Грешиш“, „Не си како мене, значи си дефектен“ итн.

Во принцип, сите сакаме одобрение од родителите, дури и возрасните.

Ако некој каже дека не му е грижа што мислат или велат неговите родители, најверојатно не е искрен.

Можеби некој им припишува нешто како оваа реченица на своите родители: „Тие ме знаат најдобро, тие се мои родители“, се разбира, ова е погрешна изјава, од многу причини. Можеби тоа е некој вид на инстинкт.

Накратко, зошто е тоа така? – Може да има многу механизми, а за жал (а можеби и за среќа) ниту еден од нив не е во принцип недокажан (психата, како океанот или вселената, 0000,1% е истражена).

Почитувајте го малото момче! Еве што може таткото да направи за тоа:

1. Покажете со свој пример (како се чувствувате за сопругата, родителите, како реагирате и како ги решавате проблемите и конфликтите, како се чувствувате за работата и одморот – сето ова дете потсвесно забележува и потоа препишува)

2. Сите имаме право да грешиме, а момчето поради своето мало животно искуство го има уште повеќе од ова право од возрасните. Не му го негирајте искуството. Поддршката е многу важна.

3. Почитувајте го малиот човек. Почит – обѕир кон потребите на другите. Без почит кон неговото детство, нема да има почит кон него во вашата старост.

4. Најдете работа со која би сакале чесно да работите заедно и уживајте во соработката.

5. Барем малку, барем понекогаш, барем една страница дневно (или неделно) читајте книги за воспитувањето на децата и адолесцентите, за нивниот внатрешен свет, за тоа како живеат и дишат. Времето поминато во учење сигурно ќе ви се врати во среќните минути, часови, денови, недели што ќе ги поминете со вашиот син.

Извор: Stil.kurir.rs

Advertisement