Не е тешко да се справи со шпоретот, но може да откриете дека овој уред има уште неколку тајни. Дали знаете за што служи оваа фиока на дното? Обично служи како дополнително место за тави или калапи. Веќе знаете, и ние ќе ви ја објасниме неговата вистинска цел

Се разбира, можете да чувате садови во неа. Всушност, сепак, фиоката е направена за нешто сосема друго . Можеби ќе бидете изненадени, но можеби ќе ви се допадне.

Фиоката на дното на шпоретот е таканаречена фиока за греење и се користи за складирање топла храна. Храна што повеќе не треба да ја печете, но не би сакале да се разлади. Местото под печката е совршено, бидејќи има соодветна температура и ја штити храната од сушење.

Дали знаевте за тоа?

Advertisement

И тоа не е се. Овој уред има друга, малку позната, но многу корисна карактеристика. Станува збор за чистење на стаклото во рерната. Ова може да се направи полесно и поефикасно. Во многу модели печки, стаклото лесно може да се … извлече.

Како што можете да видите, шпоретот имаше некои тајни во ракавот што вие само што ги откривте. Што друго вреди да се знае за овој уред? Една од функциите заслужува внимание, односно циркулација на топол воздух. Многу е важно и вреди да се користи, но не секогаш.

Вклучувањето топол воздух ви овозможува значително да го забрзате процесот на готвење. На овој начин, заштедуваме време и електрична енергија, а храната се пече рамномерно надвор и внатре. Сепак, мора да знаете дека циркулацијата на топол воздух нема секогаш да работи. Подобро е да не го изгорите при печење нежни колачи како што се бисквити.

Advertisement