Бобинките од Инките имаат повеќе антиоксиданси од гоџи бобинките и другото сушено овошје. Сувите бобинки од Инките се богати со влакна (19 g влакна во 100 g овошје или 8 g во 1/4 чаша – 45 g). Уште поважно од количината на влакна, бобинките од Инка содржат растворливи влакна важни за контролирање на апетитот и намалување на холестеролот.

Златните бобинки имаат слатко-кисел вкус и се исклучително добри за вашето здравје. Во некои култури тие се нарекуваат перуански јагоди и може да се јадат свежи, сушени или да се направат сирупи и џемови.

Некои лековити својства на овие златни бобинки:

– Богати се со витамини А, Ц и витамини од Б комплексот

Advertisement

– Содржат многу протеини и фосфор

– Ни ја даваат потребната енергија

– Дејствува како диуретик (отстранување на вишокот течности од телото)

– Го намалуваат нивото на холестерол во крвта

– Ја чистат крвта

– Го подобруваат варењето

– Може да се користат и за лекување и превенција на разни цревни заболувања

Тие се познати по тоа што го намалуваат покачениот холестерол, ги апсорбираат токсините од цревата и телото и имаат силни антиинфламаторни својства. Бобинките од Инките имаат сладок вкус кој се спојува со киселото и на тој начин обезбедува целосна, единствена и пријатна хармонија на вкусови.

Advertisement