Не можеме да ја замислиме зимата без кисела зелка, а доколку оваа година ја правите вашата зимска градина, важно е правилно да го направите целиот процес на кисела, бидејќи само така нема да се расипе. Некои од традиционалните специјалитети се направени од кисела зелка, како што се сарма или подварак, но содржи и многу витамини и минерали. Во останатиот дел од текстот можете да прочитате на кои работи треба да внимавате при кисењето на зелката, а доволна е само една од овие причини за да пропадне целото буре.

Првата причина

Најважно е да се придржувате до рецептот, бидејќи ако промените или оставите нешто, киселата зелка лесно ќе се расипе. Треба да има доволно саламура за целосно покривање на зелката. Слој масло одозгора ќе помогне да се продолжи рокот на траење.

Втора причина

Advertisement

Следното нешто на кое треба да обрнете внимание е температурата на која го чувате. Чувањето на зелката на погрешна температура може значително да го забрза процесот на ферментација и создавањето на штетни микроби. За долгорочно складирање на кисела зелка, температурата треба да биде ниска. Најоптимално е од 0 до +4 степени. Затоа вреди да се чува во подрум, подрум или фрижидер.

Третата причина

Мора да се придржувате кон првите две причини, а третата е попревентивна. Наместо пластични буриња, подобро е да ја чувате зелката во стаклени тегли или некои поголеми садови. Можеби е најдобро уште на почетокот зелката да ја поделите на листови, па така да ја киселите. Ова не е задолжителен чекор, но многу помага.

За подобро складирање, можете да додадете малку повеќе сол или брусница. Ова не само што го продолжува рокот на траење на зелката, туку и додава пријатен и богат вкус. Брусницата и солта во овој случај служат како природни конзерванси.

Advertisement