Не посакувај ништо што е туѓо. Колку чудна заповед! Кој човечки закон некогаш делувал или може да делува на човечкото срце и да ги одреди неговите желби и ментални расположенија?
Човечкиот закон важи само за отворените пороци и престапи, а Божјиот закон поинаку влијае на човекот. Тој вели дека не само што не се прави зло, туку и дека злото не се мисли и не се посакува .

Се гледа дека Тој е Законодавец и Срцезнаец и дека сака човекот да биде праведен и непорочен, не само во надворешниот живот, туку и во неговото внатрешно јас, во душата. И така треба да биде. Треба ли само да ги избегнуваме лошите дела, јавните пороци, откриените злосторства, не грижејќи се за чистотата на душата и срцето ? Според Спасителот, таквиот човек е како насликан гроб убав е однадвор, т.е. се чини дека е доблесно и беспрекорно, а внатре е полно со мртви коски и нечистотии, т.е. зли и скриени мисли и желби и страсти. И тоа е што е можно повеќе.

Да се ​​потсетиме од Евангелието какви биле фарисеите, кои Господ ги прекорувал во нивното лицемерие и тајни беззаконија. Такви фарисеи можеме да сретнеме и денес. Луѓето ги сметаат за невини и чесни, ги почитуваат. А Бог?

Тој воопшто не ги смета за такви. Тој, како сезнаен, ја гледа сета внатрешна нечистотија на гревот, сета нечистотија на срцето, сите порочни страсти и, не гледајќи во пристојната надворешност, ги смета за грешници и беззакони. Зашто, според Светото Писмо , омразата пред Господа и самата мисла е неправедна, и затоа светиот апостол Павле нè учи да се очистиме од секаква нечистотија не само на телото, туку и на духот. создавајќи светост во страв Божји.

Advertisement

Христијани , имаме должност да бидеме чисти и непорочни, не само во телото, туку и во духот, не само во нашите дела и постапки, туку и во нашите мисли, намери и желби. Затоа сме должни добро да се грижиме и да ја исполниме заповедта „ Не посакувај ништо што е туѓо! „Таа, само таа, може со дела да не спаси од гревовите. Зашто, почетокот и коренот на злото е внатре во нас, во нашето срце. Апостолот вели: Секој е искушуван од својата желба, која го мами. Тогаш желбата за зачнување раѓа грев“

А Спасителот ни вели: од срцето излегуваат лоши мисли, убиства на прељуба… Слушнете, тогаш, што вели Спасителот. Тој вели дека сите престапи, кои се забранети, доаѓаат од лоши мисли и лоши желби во срцето. Значи, ако не се воздржуваме од лоши мисли и желби, нема да можеме да се воздржиме од лоши дела. Тоа е точно.

Земете дрво, на пример. Ако почнеме да ги сечеме само неговите гранки, тој повторно ќе порасне и ќе дава нови гранки, а ако го извлечеме самиот негов корен, се разбира, веќе нема да има гранки. Така е и со нашите дела. Ако не ги чуваме лошите мисли и желби во душата и ако се обидеме веднаш да ги искорениме од срцето, тогаш нема да имаме ниту лоши дела. И самите знаете, зошто паѓаме во гревови и беззаконија.

На пример, вашиот сосед има убава куќа, е во добра позиција или има добра репутација кај сите – и лесно се раѓате со вознемирувачки мисли: Зошто не сум јас на негово место? Што го прави подостоен од мене, па се му оди добро? Ако не се вооружите против таквите мисли – можете да паднете во завист и на тој начин да ги прекршите шестата и осмата и деветтата Божја заповед.

Затоа Господ Тој предупредува со десеттата заповед: Не ја посакувај куќата на ближниот, ниту неговата нива, ниту неговиот слуга, ниту неговата слугинка, ниту неговиот вол, ниту неговото магаре, ниту нешто што е на твојот ближен. Очигледно е, дека сите пороци и беззаконија потекнуваат од лоши мисли и желби, кои често се претвораат во страсти, ја валкаат нашата душа и не прават непотребни и пред Бога и пред луѓето.

Како христијани, ние треба да ги искорениме сите лоши мисли, желби и страсти во себе, да ги чуваме нашите срца чисти и да бидеме задоволни со нашата состојба што ни ја дал Бог и да не сакаме ништо друго . Ако го сториме тоа, ќе ја исполниме последната заповед: Не посакувај ништо што е туѓо!

Еве ги нашите средства за очистување на нашите срца и штитови од грешните желби: да се повикуваме на големото Име на нашиот Господ Исус Христос колку што е можно почесто и искрено .Тој силно го отфрла од нас секое искушение и ја уништува секоја грешна мисла во душата, како и телесната желба во срцето. Моли се вака: Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме мене грешникот!

Advertisement