Според договорот со неговата сопруга, тие се подготвуваа да отидат под Острог едно утро, и тој ги слушна луѓето како велат дека кој и да отишол кај Свети Василиј да се поклони, имал големи искушенија. Сепак, тој не веруваше во тоа.

Брачните парови кои се заколнаа пред Бога, веруваат дека нивната врска е посилна и потешко се распаѓа. Благословот на црковниот брак го почувствува и јунакот на оваа наша интимна исповед, кој ги направи своите први чекори кон православната духовност со посета на манастирот Острог.

Тој нема да заборави што му се случи за време на неговата прва посета на Острог, и остави прекрасен впечаток врз него и неговата сопруга. Кога одеднаш започна црковен живот, почитувајќи ги духовните правила на скоро сите според редот и прописите, длабоко веруваше дека ништо не му недостасува.

Според договорот со неговата сопруга, тие беа подготвени да отидат под Острог едно утро, и тој ги слушна луѓето како велат дека секој што отишол кај Свети Василиј да се поклони, имал големи искушенија. Размислете малку за тоа и верувајте.

Advertisement

Платиле превоз со минибус до агенција, а следниот ден го однеле својот син во Острог. Колку се приближувале до манастирот, толку повеќе се расправале сопругата и синот. Кога минибусот се приближил до планината, расправијата станала посилна.Влегувајќи во горниот манастир и фрлајќи ги моштите на Свети Василиј, тој се молел за здравје. Се врати да патува внатре, не знаејќи зошто.

Кога влезе по трет пат, виде неколку луѓе како се молат, потпрени на ѕидот и чекаат да заврши молитвата. На крајот, сите заминаа, а потоа тој очекуваше да разговара со монахот.

Тенкиот и висок мов прво го прашува нешто што го остава без зборови.

„Дали сте во брак во црквата?!

Протагонистот на оваа бајка остана вкочанет и збунет, и мислејќи во себе си помисли дека некако исполнува сега, но сфати дека тој и неговата сопруга не се венчани во црквата. Не знаеше ни колку му недостасува.

Тој веднаш се договорил со жената за венчавката што пристигнала во Белград. Првиот ден по неговото враќање, тој отиде да закаже свадба во црквата. Во тоа време, беше пост, па мораа да чекаат да заврши за да се венчаат.

Во одреденото време од првата недела по Великиот пост, младенците беа со кумовите, кога започна светата тајна на венчавката. После тој чин, следните месеци беа најубавиот период од нивниот заеднички живот. Во тоа време, тие практично го живееја својот нов „меден месец“ – без да се расправаат, да се расправаат со што ќе го наруши нивниот брак благословен од Бог во црквата.

Advertisement