Целата негова енергија е содржана во овие зборови.

Кога Никола Тесла беше на врвот на својата слава, на почетокот на дваесеттиот век, и кога американските и светските весници пишуваа дека тој е најголемиот светски научник, пријателот на Тесла, американскиот поет Џонсон, го замоли да ја сумира неговата животна филозофија.

Тесла ја прифатил понудата и напишал прекрасен есеј за тоа како го поминал целиот свој живот, од најраното детство, барајќи го прашањето за зголемување на човечката енергија. Тој наведува дека бил длабоко зачуден и воодушевен кога по долги години и децении трагање конечно го нашол одговорот, кој секогаш бил тука до него – во христијанството и во молитвата Оче наш како најдобар генератор на човечка енергија.

Молитвата на ОЧЕ НАШ може да се толкува на различни начини и во секој слој на молитва секогаш се наоѓа ново и скриено значење. Еве што можете да откриете во зборовите на молитвата Оче наш!

Advertisement

ОЧЕ НАШ

Кога ги кажувате овие зборови, признавате дека тој е вашиот небесен Татко, но во исто време татко на вашиот слуга и работник, вашиот болен ближен и смртник, затоа што ви заповедал Синот Божји, врховниот носител на вистината. за Бога и луѓето да се каже „Оче наш „А не“ Татко Мој“.

Сепак, постои уште еден став, кој гласи вака:

Молитвата „Оче наш“ не изразува ништо друго освен човечката душа – кога таа е толку воспитана на вистински начин што може да се нарече така бидејќи нејзиното потекло е Божествено. Ние сме дел од Божеството. Преку молитвата човекот треба да се издигне во часовите на потреба до развојното значење на својата седумчлена природа, а седум молитви го изразуваат духовно-научното влијание врз човековата природа.

Кој си ти во рајот

Тоа значи дека каде е нашиот Татко, и нашата татковина. Паганите кои својот родител го гледаат само во овој материјален свет, или како човек или како река или како Сонце и Месечина, не можат ни да веруваат во друга татковина освен земната. Татковината е големо богатство, а Господ рекол: „Каде е твоето богатство, таму е твоето срце“.

Но, тоа може да значи и ова:

Ова упатува на најдлабоката основа на човековата природа, на најскриеното човечко суштество, кое според христијанската езотерија припаѓа на духовната област. Првите три молитви се однесуваат на трите повисоки членови на човечката природа, на човечката божествена содржина: „Свето е твоето име, нека дојде царството твое и нека биде волјата твоја“.

Потоа следете ги првите три апликации:

1. Нека се свети името твое

Нека се осветат сите наши работи во овој преоден живот во името на Бога. Нашето општествено уредување нека биде насловено и покриено со Божјото име.

И тие го толкуваат вака:

Божеството се појавува во царството во бесконечна разновидност, а поединечните суштества се разликуваат по тоа што им се дава име, кое не е само само име, туку и суштинска определба во смисла на тајната наука.

2. Нека биде твоето царство

Царството Божјо не може да се разликува од Божјото Царство. Империјата доаѓа заедно со императорот. Би било глупост да се очекува империја и да се одбие царот. Во црковната молитва „До небесниот Цар, Утешителот“, верниците бараат од Царот на Духот да дојде: „Дојди и всели се во нас“. Значењето на двете молитви е јасно: Царството Божјо ќе дојде кога ќе дојде и Царот Бог. Молејќи се за Царството Божјо, ние всушност бараме најсовршена власт, а молејќи се за доаѓањето на Царот Божји, бараме доаѓање на најсовршениот Владетел над нас.

Или:

Целиот универзум оживува со универзалната волја, која се изразува во бесконечна различност. Овој процес на бесконечна различност, ова бесконечно множење на Божеството – секаде во тајната или духовната наука се нарекува царство. Царството во бесконечна разновидност го прикажува битието на Божеството.

3. Да биде волјата Твоја на земјата, како и на небото

Совршената волја Божја владее во небесниот духовен свет. Меѓутоа, ова правило на Божјата волја не се наметнува со сила, туку духовите на светлината доброволно го прифаќаат, потчинувајќи ја својата волја на Божјата волја како единствена непогрешлива.

Како и:

Животот на вселената потекнува од Божествената еманација. Целиот универзум оживува со универзална волја која се изразува во бесконечна различност. Според тоа, волјата е центарот.

И тогаш следните четири петиции го кажуваат ова:

4. Дај ни го овој ден нашиот секојдневен леб

Зашто, како што не зборуваме, Татко мој, така не го зборуваме мојот леб. Отецот е заеднички за сите синови Божји и даровите на Отецот се заеднички. Ова е првиот морален и економски принцип за општествено уредување; морално затоа што признаваме дека лебот е од Бога, а економски затоа што лебот што го дава Бог е на секого.

Но, постои и овој став:

Се однесува на физичкото тело што можеме да го набљудуваме како дел од материјалниот дел на нашата планета. Неговата супстанција се зема од делови на планетата и се враќа на неа. Исто така, нè предупредува да живееме во сегашниот момент, бидејќи бараме храна за сега, за денес.

5. И прости ни ги долговите наши, како што ние им простуваме на нашите должници

Бог решително бара од нас да го направиме тоа. Тој ќе ни прости како што ние простуваме. Но, лудо е да се плашиш од оваа обврска и од оваа состојба. Затоа што на Бог му должиме бескрајно повеќе отколку што може целиот свет да ни должи.

Ова барање се однесува на етеричното тело и ние исто така мора да го гледаме како дел од она што не опкружува. Треба да знаете дека во астралното тело се сите инстинкти, страсти и страсти. Етеричното тело во себе крие потрајни и трајни ментални својства. Сè што се развива бавно, постојани склоности, постојани темпераментни својства, постојани навики, сето тоа е вкотвено во етеричното или животното тело. Грешките против заедницата кои потекнуваат од етеричното тело како долг отсекогаш биле означени насекаде во тајната наука.

6. И не воведувај нè во искушение

Да се ​​вкуси значи да се испита. Да не беше гревот, немаше да има искушение. Но, ние се чувствуваме слаби и се молиме на Бога да не стави на тест, бидејќи ќе паднеме и ќе пропаднеме. Земниот авторитет и телесната желба штом започнуваат кај луѓето, луѓето ја губат визијата за универзалниот Отец Небесен и паѓаат во очајна и смртоносна себичност, почнуваат да го слават своето име над Бога. И не воведувајте нè во искушение – во позитивна смисла, тоа нè спасува од искушението. Односно, спаси не од нас самите.

И уште една гледна точка:

Сè што се менува лесно и брзо се закотвува на астралното тело, во него се сите инстинкти, страст и страсти. Таму се сите радости и таги, сите радости и болки, се што бранува во човечката душа. Гревовите од поиндивидуална природа што ги прави човекот како посебна личност се должат на својствата на астралното тело. Можноста за грешка на астралното тело се нарекува искушение. Поради искушението, поединецот презема некаков личен грев.

7. Но избави нè од злото

Го молиме Небесниот Отец да не избави од сатаната, кој е носител на секое зло. Ги заслепува луѓето, а слепилото води од илузија во илузија, и во личниот и во општествениот живот. Така сатаната им шепоти на луѓето од памтивек. А луѓето до илјада пати го послушаа, илјада пати пролеаа братска крв, хули на својот небесен Отец и илјада пати разочарани паднаа во очај.

И за крај:

Сè уште постои грешката на човечкото „јас“, вистинската личност. Самољубието влезе во човечкото тело и како резултат на тоа, човекот стана егоистично суштество, „јас“ ги следи сите инстинкти и склоности на телото. Зборот зло никогаш во тајната наука не се користи за ништо друго освен за грешка на човечкото „јас“, односно нашата душа.

Advertisement