Британските таблоиди ги предупредија своите граѓани да внимаваат на патувањето во Хрватска поради зголемениот број на инфекции со паразит кој предизвикува дигестивни проблеми.

Дејли Мејл, Дејли експрес и Метро, ​​меѓу другите, пишуваат дека инфекциите може да предизвикаат повраќање, дијареа, стомачни болки и треска и велат дека за два месеци се евидентирани кај дваесетина германски туристи.

Случаи во истарските кампови

Вкупно 23 случаи, пред се во Истра, се поврзани со потенцијална изложеност на паразити во контаминирани базени, тврдат тие.

Advertisement

Криптоспоридиозата е болест која често се шири преку контаминирана вода или храна, а паразитите се отпорни на хлор и можат да преживеат во базените до една недела.

Здравствените власти изразија загриженост за стапката на инфекција, која е повисока од вообичаената, бидејќи годишно се пријавуваат помалку од пет случаи, пишуваат Британците.

Таблоидите наведуваат дека случаите ги истражувале германските институти, Институтот за глобално здравје Хајделберг и Институтот Роберт Кох, а точната причина за инфекцијата се уште не е позната, иако сите пациенти биле „потенцијално изложени“ во Хрватска.

„Квалитетот на морето во Хрватска е одличен“

Заразените туристи престојувале во десет кампови, од кои девет во Истра. Истражувањето покажа дека 14 од 15 испитаници користеле базени во кампови.

Зголемувањето на заболените е специфично за Хрватска бидејќи популарните туристички дестинации како Франција, Грција и Италија не покажале слично зголемување на случаите на паразити, тврдат тие.

Сепак, таблоидите забележуваат дека квалитетот на морето на хрватските плажи во Истра во текот на летото 2023 година бил „одличен“.

Advertisement